Torkan slår hårt mot jordbruket

Uppdaterad 16:55
Den senaste tidens torka oroar bönderna. Spannmålsskörden beräknas i år bli 20 procent mindre än normalt och för många lantbrukare som föder upp nötkreatur eller har mjölkkor börjar det redan bli ont om foder.

Anders Rick är mjölkbonde i Vallentuna utanför Stockholm och jobbar just nu med att skörda foder till djuren.

– Nu pressar jag ensilage åt korna. Det är gräs och klöver.

Hur många balar borde det vara här på fältet?

– Minst två tredjedelar till.

Anders Rick har 70 mjölkkor och är bekymrad över hur han ska få fodret att räcka över vintern. Skörden av gräs blev bara en tredjedel jämfört med ett normalt år.

Han delar problemet med många andra kött- och mjölkbönder i Skåne, Östergötland och Mälardalen, där torkan varit värst. Vissa kommer att tvingas välja mellan att sälja djur eller köpa in dyrt foder utifrån redan till hösten. För Anders Rick är detta ett dilemma.

– Får man sälja mjölkkor blir det mindre mjölk och får man köpa foder blir det en utgift, säger Anders Rick.

Även spannmålsbönderna har det svårt men de lider framför allt av torkan i juni. Skörden av vårgrödor, som korn, vete och vissa oljeväxter beräknas bli 20 procent mindre än normalt.

I den nuvarande värmeböljan ökar också risken för att grödorna brådmognar, det vill säga att kärnan inte hinner utvecklas tillräckligt, vilket ger sämre kvalitet på spannmål och därmed lägre pris, säger Lars-Göran Pettersson, ordförande i Lantbrukarnas riksförbund.

– Vi får väldigt många signaler från våra medlemmar som är bekymrade över läget. Man önskar regn, så det är bekymmersamt, säger Lars-Göran Pettersson.

Anders Rick har varit bonde i över 20 år och har bara upplevt en sådan här torka några få gånger tidigare. Men han tror inte att gården är i fara, som lantbrukare är han nämligen luttrad

– Som bonde vet man att det blir torrt i bland och blött i bland. Men man kan ju aldrig förutse hur illa det blir, man får ta det när det kommer, säger Anders Rick, bonde i Vallentuna utanför Stockholm.

Petter Allvin
petter.allvin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista