Rädsla för fler terroristattacker i Indien

I Indien fruktar många nya terroristattacker sedan polisen hittat tio odetonerade bomber i staden Surat i västra Indien. De senaste dagarna har sprängattentat krävt över 50 människoliv i Indien.

Rädslan är nu stor över att Indien håller på att drabbas av fler bombattentat. I värsta fall handlar det om en serie som är långt ifrån avslutad.

Efter helgens blodiga händelser då minst 50 miste livet och drygt 160 människor skadades i staden Ahmedabad, då sexton av de sjutton tidsinställda bomberna detonerade inom loppet av några minuter, och förra veckans attentat i Bangalore med åtta tidsinställda bomber, så förbereder sig Indien för fler bombattentat.

På tisdagen hittades tio odetonerade bomber i staden Surat mest bebodda delar.

Den relativt okända islamistiska terrorgruppen som kallar sig för Indiska Mujahadein har sagt i ett uttalande att bomberna i helgen i Ahmedabad rörde sig om en hämnd för en massaker som utförts mot den muslimska minoriteten i den här delstaten för sex år sedan.

Men inom den indiska politiska debatten finns det politiker som varnat för denna utveckling sedan regeringen efter mycket om och men lyckades vinna förtroendeomröstningen i parlamentet i förra veckan där oppositionen, framförallt kommunistpartierna och det hindunationalistiska partiet BJP, varnar för knytningen till USA i fråga om kärnteknologiskt samarbete.

Många politiker varnade redan då att det samarbetet kommer att reta upp många muslimer både utanför och inom landet. Det här är lite av Indiens geografiska och säkerhetspolitiska dilemma. Nu hotar alltså fler terroristdåd.

Situationen blev inte mindre alarmerande av att det förekom skottlossning mellan indiska och pakistanska soldater längs gränsen i norr på måndagskvällen.

Vladislav Savic, Bangkok
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista