Detaljhandeln i juni relativt svag

Detaljhandeln under juni månad var relativt svag jämfört med den mycket starka utvecklingen under förra året och början av 2008.

Även om försäljningen fortsätter att öka något så är det en lägre tillväxttakt nu än tidigare, säger Jessica Lindblom på Handelns utredningsinstitut.

– Detaljhandeln har ju varit van vid väldigt höga tillväxt tal Nu växlar det ner på en något lägre tillväxtbana.

Vad beror det på?

– Detaljhandeln pressas av prisökningar, högre räntekostnader, högre priser på livsmedel och bränsle. Optimismen hos konsumenterna har avtagit något, vilket påverkar detaljhandeln, säger Jessica Lindblom.

Enligt siffrorna från Statistiska centralbyrån och Handelns utredningsinstitut har konsumenterna blivit mer försiktiga under början av sommaren jämfört med hur det såg ut förra året.

Detaljhandeln i juni steg ändå med 2,3 procent jämfört med juni i fjol. Men fler väntar nu med inköpen av nya möbler, hemelektronik och byggvaror till exempel.

Den utvecklingen har Mats Gullborn vd på Stalands möbler i Stockholm märkt av.

– Vi har känt en liten avmattning i juni faktiskt. Inte stor, men liten. Däremot har väl vädret i juli satt lite spår i försäljningen på ett större sätt. Men det måste gå lite upp och ner. Jag tror att det blir en lågkonjunktur, men en mild sådan. Det kommer att sätta sina spår i försäljningssiffrorna. Men det är bara att vara positiv.

Kläd- och skohandeln är andra branscher som inte hade någon stark junimånad. Enligt Handels- utredningsinstitut för de stigande livsmedelspriserna med sig sämre köpkraft som leder till sämre försäljning för sällanköpsvaruhandeln.

Sett till första halvåret 2008 är det fortfarande bra fart i detaljhandeln med en försäljningsökning på över 5 procent jämfört med samma period förra året som var ett mycket bra år.

– Vi märkte väldigt höga jämförelsetal. 2007 var ett extremt bra år för detaljhandeln. Så fem procent får ses som en bra siffra, säger Jessica Lindblom på Handelns utredningsinstitut.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista