Kraftig höjning av framtida vårdkostnader

Uppdaterad 17:00
Kostnaderna för sjukvården kommer att nästan att trefaldigas till år 2040. Det visar en ny forskningsrapport, som presenteras på DN debatt på tisdagen. Anledningen är den åldrande befolkningen och den stora kostnadsökningen kommer att bli svår att hantera.

En av forskarna bakom rapporten, professor emeritus Anders Klevmarken anser att en central lösning är att få de äldre att hålla sig friskare och fortsätta arbeta längre.

– Kombinationen utav god hälsoutveckling och högt förvärvsarbete tror vi är det väsentligaste för att klara påfrestningen framöver, säger Anders Klevmarken.

Forskningsrapporten bygger på en datamodell där man räknat fram hur Sveriges befolkning kommer att se ut år 2040. Den visar att vi blir både äldre och sjukare samtidigt som andelen personer som är i arbete minskar. Det här kommer att leda till ökade vårdkostnader. Bara sjukvården uppskattas bli nära tre gånger dyrare om inget görs.

Om man inte kan lösa det här genom att arbeta mer så krävs kraftigt höjda skatter eller drastiska nedskärningar. Enligt docent Marti Parker på Aging research institute i Stockholm går det att få folk att arbeta högre upp i åldrarna men det kräver att arbetslivet anpassar sig.

– Väldigt mycket kan göras, måste göras i arbetsmiljön om det överhuvudtaget ska vara en möjlighet för äldre att välja det. På många jobb går det förstås inte. Vissa jobb innebär tunga lyft, snabba reaktioner som inte går för de flesta.

– Men många jobb skulle kunna gå om arbetet, omgivningen, kunde anpassas, både den fysiska omgivningen men också de psykosociala kraven som ställs med jobbet, säger Matti Parker.

Joakim Palme, forskare i välfärdsfrågor och professor i sociologi, delar Anders Klevmarkens och Björn Lindgrens slutsatser. Den ökning av sjukvårdskostnader man kan förutse går inte att klara utan att höja skatterna. Alternativet är annars drastiska minskningar av andra gemensamt betalda utgifter än sjukvården eller drastiska förändringar av hur sjuk- och hälsovården ska betalas.

Palme håller också med om att satsningar på bättre folkhälsa och på att äldre och andra ska arbeta mer förbättrar läget, för övrigt en uppfattning som de flesta politiker kan skriva under på.

Joakim Palme tycker att politikerna kan ge bättre besked om hur de vill lösa komplicerade framtidsfrågor.

– Jag tycker att de duckar i alltför stor utsträckning och det kan möjligen ha att göra med att det här ligger inte bara bortom den här mandatperioden utan också bortanför nästa och nästa.

– Men jag tror att liksom när det gäller pensionssystemet att vi skulle behöva ha en bättre långsiktighet i de politiska åtagandena.

Stefan Attefall, kristdemokrat, ordförande i riksdagens finansutskott, väljer mer sjukvård framför fortsatta skattesänkningar och tycker att det är rimligt att den som vill betalar mer ur egen ficka.

– Det är någonting absurt i vårt land där det anses vara fint att bekosta nya bilar och förbättringar på sina hus och resor men om jag vill förbättra exempelvis omsorgen om mina äldre föräldrar då är det något suspekt och fult.

– Basen, grunden måste vara den gemensamt finansierade men utöver detta så måste vi också öppna upp för människor att kunna lägga till egna pengar också för att därmed kanske kunna avlasta för de som inte har egna resurser också, säger Stefan Attefall.

Socialdemokraten Thomas Östros, vice ordförande i finansutskottet, gillar inte den tanken.

– Jag tror att det kan skapa mycket stora klassklyftor. Jag tror att det viktigaste i en sådan här strategi, det är dels att kunna ta in de skatter som behövs för att kunna erbjuda bra sjukvård och där vill jag varna för mycket stora skattesänkningar i framtiden. Pengarna kommer att behövas.

– Det andra är ju sysselsättningsstrategin som ju nu misslyckas tycker jag där skattesänkningarna inte hjälper, där man måste få en hög sysselsättning framöver för att klara det här, efterfrågan på sjukvård.

Karin Airaksinen
karin.airaksinen@sr.se

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista