American Airlines vd avskedad

Don Carty, verkställande direktören för världens största flygbolag American Airlines, tvingades lämna sin post natten till fredag svensk tid. Anledningen är att han inte berättade för de fackliga organisationerna att flygbolaget gett ett 50-tal högt uppsatta chefer dyra bonus- och pensionsavtal. Detta samtidigt som de anställda gått med på lönesänkningar för att rädda bolaget undan konkurs.
Don Carty höll tyst. Det blev hans fall. Det han inte berättade om för de fackliga organisationerna var att det tungt förlustdrabbade American Airlines gått med på att ge ett 50-tal högt uppsatta chefer dyra bonus- och pensionsavtal. Och det samtidigt som de anställda, pressade av inte minst Carty, gått med på lönesänkningar och andra nedskärningar för att rädda bolaget undan konkurs. När chefernas avtal sedan blev kända, så blev protesterna från de fackliga organisationerna omfattande och kritiken hård. Och eftersom bolaget behöver de anställdas hjälp för att vända den negativa utvecklingen, bara det första kvartalet i år var förlusten drygt en miljard dollar, beslutade styrelsen att göra sig av med den omstridde Carty. Fortfarande är det dock osäkert om American kan undvika att söka så kallade konkursskydd, besked väntas senare idag eller direkt efter helgen. Det hänger på om flygvärdinnorna går med på samma besparingar som övriga fack inom bolaget. Om American tvingas begära konkursskydd, blir det största konkursfallet inom flygindustrin hittills. Bolaget har precis som andra påverkats mycket negativt av minskat flygande efter terrordåden den 11 september. En nedgång som förvärrats av kriget mot Irak, och nu också varningarna om sarssmittan. Men oberoende kritiker menar att flera amerikanska flygbolag också över levt över sina tillgångar och inte anpassat sig till en ny marknad. Jämförelser görs med tidigare krisdrabbade europeiska flygbolag som nu börjat redovisa vinstsiffror igen.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".