Getingarna ger Anticimex fullt upp

Getingen är en högsommarplåga som gärna attackerar sötsaker på picknickar och grillfester under den här tiden på året, vilket ger Anticimex bråda dagar. Av samtalen som kommer in nu handlar ungefär 75 procent om getingar.

Anders Magnusson på Anticimex ska hjälpa familjen Sönmez i Trångsund. Getingarna har byggt bo under en trätrappa på familjens uteplats.

Boet syns inte, men getingarna trivs just nära trä, ofta i trähus mellan väggar och under takpannor, eftersom getingarna använder trä till att tillverka massa för boet.

Oftast söker sig getingarna till söta saker som står framme, men just nu letar sig getingarna gärna till grillfester i jakt på proteinrik föda som kött och fisk.

– Snart här nu så produceras det nya drottningar. De behöver protein för att bli feta till vintern, de är de enda som överlever vintern i det här boet, säger Anders Magnusson.

Skadedjurssanering som den här ingår i många hemförsäkringar, så i de flesta fall kan man få hjälp med getingproblemet utan kostnad. Enklast gör man sig av med getingbon redan tidigt på sommaren innan de hunnit växa till sig.

Men det finns lösningar som husägare själva kan ta till om grillfesten får stingsliga besökare, säger Anders Magnusson.

– Ja, sötsaker i en flaska på andra sidan tomten. Då kanske de drar dit istället, säger Magnus Andersson.

Getingarna som kommit ut ur boet på familjen Sönmez gård är vita av bekämpningspulver och kommer snart att dö. Getingarna som är ute och flyger kommer att finna sitt bo tomt, men det tar ett par dagar innan alla försvunnit från familjen Sönmez uteplats.

Det finns många sätt att hantera ovälkomna getingar. Riv ner alla synliga bon tidigt på säsongen, ju mindre bon desto lättare. Getingar har bra luktsinne och gillar främst rå fisk, bjuder du på sushi kommer de alldeles för gärna.

Erbjud getingarna alternativ föda när du har trädgårdsfest, eller picknick ute i naturen. Ställ ut kött eller sött i god tid och en bra bit från festplatsen. Undvik kläder i gula eller andra ljusa färger, liksom stormönstrat. Undvik söta eller starka parfymer.

Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista