JK ogillar lagändring om kreditupplysning

Justitiekanslern avstyrker nu justitiedepartementets föreslagna lagändringar när det gäller att göra det svårare för vem som helst att på internet hämta ut kreditupplysningar om privat- personer. Förslagen handlar bland annat om att det ska finnas krav på att kreditupplysningar bara får lämnas till den som har behov av det.

Det här är förslag som enligt justitiekansler Göran Lambertz strider mot grundlagen som gäller yttrandefriheten på bland annat internet.

– Just det, det gör det. Yttrandefriheten, rätten att lägga ut och läsa, tar över den personliga integriteten kan man säga, säger Göran Lambertz. 

Vem som helst har rätt att, exempelvis via internet, hämta ut kreditupplysningar som gäller privatpersoner, vilket är något som kan upplevas obehagligt för den som har skulder.

Det här har gjort att justitiedepartementet föreslår att kreditupplysningslagen ska skärpas så att enskildas integritet får ett bättre skydd.

Förslagen går ut på att kreditupplysningar bara ska få lämnas till den som har behov, samt att det ska finnas krav på att skicka en kreditupplysningskopia till den som avses med upplysningen.

Men det här går inte att kräva. Justitiekansler Göran Lambertz menar att yttrandefrihetsgrundlagen står i vägen när det kommer till det som finns på internet.

– På grundlagsskyddande hemsidor och grundlagsskyddade medier över huvud taget får man säga vad man vill om det inte har begränsats genom en särskild bestämmelse. Man får inte göra inskränkningar i en vanlig lag i den rätten. Här har man exempelvis sagt att man inte får lägga ut material till vem som helst om personers ekonomi, men det får man enligt grundlagen.

Göran Lambertz håller ändå med om att något behöver göras för att bättre skydda personers integritet när det gäller just möjligheten att köpa information om privatpersoners ekonomi.

– Det är ju inte bra. Det bör man göra någonting åt. Som jag ser det så får man förmodligen vänta tills man kan göra en ändring in grundlagen. Några direktiv om det har jag inte fått ännu, så det får jag väl fundera på senare, om regeringen vill det, säger justitiekansler Göran Lambertz. 

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista