Yngre män riskerar att drunkna

Efter att drygt 15 människor har drunknat på bara några dagar överväger Svenska livräddningssällskapet att förändra sina kampanjer. Det är vanligast att äldre drunknar, men i de senaste olyckorna har ovanligt många yngre män dött.

– Vi får ju intensifiera vår information och kanske rikta den mer till den yngre, manliga populationen. Vi har ju lyckats nå den äldre att vara lite försiktigare, för vi har varit ganska tuffa i våra budskap gentemot äldre män att de överskattar sin förmåga och bör iaktta större säkerhetsåtgärder. Så vi får väl se när vi summerar den här sommaren om det här håller i sig och om vi då måste göra en annan typ av informationsinsats, riktad till yngre personer, säger Svenska livräddningssällskapets generalsekreterare Karin Brand.

En man över 50 år som överskattar sin egen simförmåga. Det är enligt Svenska livräddningssällskapets statistik det typiska offret för en drunkningsolycka. Den simsträcka man klarade av för fem år sedan tror man sig fortfarande mäkta med. Men väl i vattnet är man inte längre lika stark och uthållig som man en gång var.

Men på bara några dagar har ett flertal yngre män råkat illa ut. Minst åtta män under 40 år har drunknat, bara sedan i fredags.

– Först ser vi väl att vi tycker att det är beklagligt att man ska behöva drunkna över huvud taget och sedan är det väl lite överraskande att unga män, som man ändå tror ska ha lite mer ork och kraft, utsätter sig för en överrisk som de inte klarar av att hantera, säger Karin Brand.

Om detta är en tillfällighet eller en trend är svårt att se i nuläget. Men att det är just män som drabbas är däremot välkänt. Statistiskt är nio av tio som drunknar just män.

– För det första är man som man mer benägen att ta risker än vad kvinnor är. Man överskattar i allt större grad sin egen förmåga och har större tilltro till sig själv än man borde ha, säger Karin Brand på Svenska livräddningssällskapet.

Andreas Kron, Göteborg
andreas.kron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista