Samtal till LO:s jourtelefon minskar

Färre ungdomar än vanligt har hittills vänt sig till LO:s hjälptelefon i sommar. Telefonjouren har funnits sedan början av 1990-talet och samtalen har hela tiden ökat. Men i år syns ett trendbrott.

– Jag kan ha hört talas om det, men det är inte så att jag har använt det, säger 16-åriga Ellen Käck, som arbetar på Skansens ponnyridning.

Är det bra att det här finns, tycker du?

– Ja, om man är osäker på sin lön, man tror att man får för lite; tider och sådär, så man inte jobbar för länge eller natt som man inte får.

Vet du någon som har ringt hit?

– Nej, det vet jag inte, säger Ellen Käck.

Drygt 4 000 samtal har Fackets hjälptelefon besvarat under maj, juni och juli. Det är mer än 1 000 färre jämfört med samma period förra året. Stefan Gradin, ansvarig för hjälplinjen på LO, tror inte att att minskningen beror på att anställningsförhållandena har blivit bättre. I stället är en förklaring att en större andel av sommarjobben i år gått till lite äldre ungdomar som inte är i samma behov av stöd.

– I den bästa av världar är det väl så att ungdomar har det bättre på sommarjobbet, men vi tror just det att det är en del äldre ungdomar som är ute och jobbar nu. Och de äldre ungdomarna har mer koll på vad man har för rättigheter och skyldigheter och de kan kanske på ett annat sätt kanske kräva anställningsbevis och sådana saker. Därför behöver de kanske inte ringa oss, säger Stefan Gradin.

Arbetsgivarna har anmält 20 000 färre ferieplatser till Arbetsförmedlingen första halvåret i år jämfört med i fjol. Det är en annan tänkbar orsak till att färre vänder sig till LO, säger Stefan Gradin.

– Det kan också vara så att det är färre ungdomar ute och jobbar, men hur det egentligen ligger till är svårt att säga utan en riktig analys.

I ett sammanträdesrum i LO-borgen i Stockholm sitter fyra heltidsanställda och svarar på frågor från sommarjobbare. De handlar oftast om lön, arbetstid och uppsägning. Men att samtalen nu minskar för första gången vill inte Stefan Gradin se som ett misslyckande.

– Nej absolut inte. Vi har ju omkring 100-150 ärenden per dag ändå från sommararbetande ungdomar som behöver hjälp och de får den hjälpen också, säger Stefan Gradin på LO:s hjälplinje.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista