Starka reaktioner efter WTO-kollapsen

Reaktionerna är många efter att försöken att enas om ett nytt globalt handelsavtal misslyckades under WTO-förhandlingarna i Genève igår kväll. Flera EU-länder anklagar öppet stora utvecklingsländer som Kina och Indien för att ha orsakat kollapsen. Enligt den tyske jordbruksministern sträckte sig EU-länderna så långt man kunde i förhandlingarna.

– Tiden var inte mogen för att ytterligare avreglera handeln med jordbruksprodukter och industrivaror, säger Tysklands jordbruksminister Horst Seehofer efter misslyckandet i går.

Bland annat var EU redo att sänka skyddstullarna på import av jordbruksvaror och också att fram till 2013 fasa ut det omdiskuterade exportstödet till EU-bönder som vill sälja sina varor i utvecklingsländer.

Från franskt håll kan man nästan spåra en lättnad.

Att förhandlingarna brutit samman är inte hela världen, förklarade den franske jordbruksministern Michel Barnier.

Frankrike hade redan tidigare förklarat att landet inte kunde acceptera det kompromissförslag som presenterats när det gälldes jordbruksstöden. Man skyllde också misslyckandet på utvecklingsländerna i bland annat Asien.

Världshandelsorganisationens chef Pascal Lamy sa i går att upp emot 85 procent av alla frågor som stötts och blötts i den så kallade Doharundan i över sju år nu var lösta.

Men fortfarande återstod också en mängd för olika EU-länder centrala frågor.

För Italiens del handlade det till exempel om att skydda framgångsrika produkter som Parmesanosten och Parmaskinkan. Inom EU finns sedan länge en regel som skyddar sådana beteckningar.

Italiens krav var att också USA skulle införa ett sånt skydd. Men USA vägrade och hänvisade till att parmesanost minsann tillverkats i 150 år även i USA - av italienska invandrare.

Utan en sån överenskommelse hotade Italien att försöka blockera EU:s mandat i förhandlingarna, något som visar på svårigheterna och komplexiteten i samtalen där de över 150 länderna inte lyckades nå en överenskommelse. 

Magnus Thorén, London
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista