Saddamregimens kändaste minister gav upp

Tareq Aziz, en av Saddam Husseins närmaste män, överlämnade sig sent i går kväll till de amerikanska styrkorna i Bagdad. Han är det största kapet hittills bland de av regimens efterlysta som har gripits eller givit upp efter kriget .
Tareq Aziz levde upp till sitt anseende som en slipad diplomat när han via en mellanhand försökte förhandla med amerikanerna om villkoren i flera dagar innan han till slut överlämnade sig. Den tidigare utrikesministern och biträdande premiärministern var länge regimens ansikte utåt. Med sitt silvervita hår, sina skrymmande glasögon och sin goda engelska blev han den mest kände irakiske ledaren vid sidan av Saddam Hussein själv. Deras förhållande går långt tillbaka i tiden, till femtiotalet, när båda var engagerade i det då underjordiska Baathpartiet som verkade för att störta den brittiskstödda monarkin. Tareq Aziz studerade engelsk litteratur vid Bagdaduniversitetet, blev journalist och började sin karriär som chefredaktör för partiorganet. Trots att han är kristen och inte muslim som det övriga ledarskapet och trots att han inte hörde till den favoriserade klanen steg han snart i graderna och tog plats i det styrande Revolutionsrådet redan på 70-talet. På 80-talet hade han sin glansperiod när han både utverkade västvärldens stöd för Irak i kriget mot Iran och slöt starka ekonomiska band med Sovjetunionen. Tareq Aziz torde vara väl insatt i skräckväldets mörkaste hemligheter. Men det är inte säkert att han vet var de förmodade massförstörelsevapnen är gömda eller var Saddam Hussein håller hus om han är i livet . Tareq Aziz var spader åtta i den kortlek som USA har upprättat över de efterspanade i toppskiktet. Allt som allt är det nu tolv av de femtiofem mest efterlysta som har gripits eller överlämnat sig frivilligt Det glesnar i kretsen omkring spader ess - Saddam Hussein.
Titti Nylander, utrikeskommentator

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".