Poliser delges brottsmisstanke för Göteborgsskott

Två poliser i Göteborg kommer att delges misstanke om brott för skotten under EU-toppmötet i Göteborg för snart två år sen. Hannes Westberg blev skjuten och brottsrubriceringen är grov misshandel, alternativt vållande till kroppsskada.
Överåklagare Guntra Ålund, som utreder fallet för tredje gången, gör därmed en helt annan bedömning än Björn Eriksson, den åklagare som två gånger lagt ner förundersökningar och så här förklarar hon det: – Jag har vidtagit vissa utredningsåtgärder, som han inte har gjort. Vad är det du har gjort som han inte gjorde? – Jag har frågat Statens Kriminaltekniska Laboratorium om det är möjligt att utifrån det filmmaterial som finns, dra slutsatser om vem, eller vilka, som har skjutit och vilka de kan ha träffat. Björn Eriksson tyckte inte det spelade någon roll vem som sköt eftersom hans bedömning var att skottlossningen skedde i nödvärn. Vilken bedömning gör du då? – Jag tycker nog att det är viktigt att veta vilka som sköt. Om man nu kan få fram den uppgiften så tydlig. Vad gör du för bedömning av nödvärnssituationen? – Jag har ju naturligtvis funderat mycket på det. Men i det här läget, innan jag håller förhör med polismännen, vill jag inte redogöra för vilka bedömningar jag gör där. Men om du var fullt övertygad om att det var nödvärn, hade du då kallat till förhör? – Det är en hypotetisk fråga. Hade det då funnits grund för att delge misstanke? – Sådana hypotetiska frågor besvarar jag inte. Jag utgår ju från den utredning jag har. Utifrån det har jag tagit den här ställningen. Vad visar din utredning i dag om nödvärnssituationen? – Det vill jag inte gå in på nu, säger överåklagare Guntra Ålund. Senast 15 juni måste åtal vara väckt för skotten på Vasaplatsen, eftersom brottet vållande till kroppsskada preskriberas efter två år.
Kristina Hedberg, Ekot i Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".