Kommunals ordförande irriterad på arbetsgivarna

I de kommuner där strejken pågår försöker arbetsgivarna mildra konskevenserna av konflikten, anser Kommunalarbetareförbundets ordförande Ylva Thörn och hon är upprörd.
– Jag tycker att från det att vi lagt vårt varsel så har arbetsgivarna varit väldigt passiva. Nu har man upptäckt att det här får konsekvenser. De har haft två veckor på sig att hitta möjliga lösningar så vi inte skulle få den här störningarna, jag tycker att det är ganska dåligt planerat. Jag tycker också att det är ett dåligt synsätt på den situation vi faktiskt sitter i just nu. Ylva Thörn syftar bland annat på att en överläkare vid Ryhovs sjukhus i Jönköping beordrat skyddsarbete på sin avdelning och på att politiker på flera håll i landet, i Gävle, Skövde, Östersund, Göteborg och Falköping, som öppnat soptippar och dagis agerat på ett tveksamt sätt. Hon anser att det är en klar provokation mot förbundets stridsåtgärder. – Arbetsgivarna hade också kunnat undvika en del av de problem som uppstår nu om man i tid beordrat mer och övertidsarbete, säger Ylva Thörn. Men arbetsgivarnas bestämda uppfattning är att politiker aldrig kan bli strejkbrytare eftersom de inte är arbetstagare utan förtroendevalda. De anser inte heller att förberedelsearbetet varit dåligt. Marcus Gustafsson direktör på Kommunförbundet säger att kommuner och landsting gjort vad som är möjligt. Hittills har nu Kommunal fått in 300 ansökningar om dispens från kommuner och landsting. De flesta handlar om dispens från nyanställningsblockaden. Inget strejkbryteri har konstaterats.
Pia Lille
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".