Huslånen ökar

Trots att det finns tecken på sämre tider både i svensk och internationll ekonomi, så tycks dom svenska hushållen fortsätta att låna till boendet, enligt statistik från Bankföreningen.
Hushållen seglar vidare till synes obekymrade om att det kan blåsa upp till storm, för stormtecken finns det ju. Lågkonjunktur och ökad arbetslöshet rapporteras det om dagligen i nyhetsmedierna, och få ser några tecken på att det kan vända uppåt igen. Utlåningen till köp av småhus har ökat med 9 procent på ett år och till köp av bostadsrätter är ökningen hela 26 procent. Även räknat på kortare sikt, den senaste tremånadersperioden, alltså under kriget i Irak, så har det skett en ökning av utlåningen. Vilket också håller uppe priserna. Den enskilt viktigast förklaringen till hushållens lånevilja är dom låga räntorna. När det var kris senast, i början av 90-talet då huspriserna föll kraftigt, gick 11 procent av hushållens inkomster till räntekostnader. Idag går ungefär 5 procent av hushållens inkomster till att betala räntor på lån.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".