Kommunal storvarslar

Kommunal lägger i dag nya stora strejkvarsel, enligt ett pressmeddelande. Samtliga medlemmar varslas i 60 kommuner. Även inom barnomsorgen i Stockholms stad och Uppsala kommun läggs varsel samt vid ett antal arbetsplatser i Jämtlands läns landsting, Västra Götalandsregionen och Region Skåne.
Totalt omfattar varslet 46 370 medlemmar. Det kommer att utlösas den 12 maj och fortgå till och med den 25 maj. Undantag görs för personal inom vård och omsorg och för bland annat personal inom särskola och nödvändiga uppgifter som rör intellektuellt funktionshindrade, äldre- och handikappomsorgerna, psykiatrin, kommunens hälso- och sjukvård. De kommuner där alla varslas är Arboga, Bollnäs, Borlänge, Borås, Enköping, Fagersta, Falkenberg, Filipstad, Finspång, Gislaved, Gotland, Hallsberg, Haninge, Helsingborg, Hudiksvall, Hässleholm, Jönköping, Kalmar, Karlskoga, Karlskrona, Karlstad, Kristianstad, Kumla, Kungsbacka, Kungsör, Kungälv, Köping, Landskrona, Linköping, Luleå, Lund, Mariestad, Mark, Nacka, Norrköping, Norrtälje, Oskarshamn, Oxelösund, Piteå, Skellefteå, Skövde, Sollefteå, Strängnäs, Sundsvall, Söderhamn, Sölvesborg, Uddevalla, Umeå, Varberg, Vetlanda, Vingåker, Vänersborg, Värnamo, Västervik, Växjö, Åmål, Älvkarleby, Ängelholm, Örnsköldsvik och Östersund. Kommunals ordförande Ylva Thörn tycker att det är nödvändigt att gå ut med nya varsel: "Vi är inte närmare en löneuppgörelse nu än vi var innan strejken. Därför ökar vi nu pressen på arbetsgivarna så att vi snabbt kan komma fram till en lösning", skriver Thörn i ett pressmeddelande. "Arbetsgivarna gömmer sig bakom ihåliga påståenden om tomma kassor. Men en satsning på välfärd och jämställdhet måste ha en längre horisont än till nästa bokslut eller kvartalsavstämning i kommunbudgeten." Varslen är medvetet lagda för att vara så kännbara som möjlig för arbetsgivarna, enligt Thörn. Däremot hoppas hon att allmänheten ska drabbas i så liten omfattning som möjligt: "Till dem som ändå drabbas av konflikten beklagar jag de besvär ni får utstå men vädjar om er solidaritet med vår kamp för bra och rättvisa löner."
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".