Turkiets regeringsparti får sitta kvar

Uppdaterad 19:13
Turkiets författningsdomstol förbjuder inte regeringspartiet AKP och ogillar därmed ett åtal från statsåklagaren som anser att partiet brutit mot konstitutionen för att ha blandat samman politik med religion. Men beslutet på onsdagen fattades med minsta möjliga marginal.

Det krävdes sju domarröster för att stänga ner partiet, men bara sex av de elva domarna vid författningsdomstolen röstade för att förbjuda partiet. Därmed kan AKP fortsätta att regera här i Turkiet, även om partiet, enligt författningsdomstolens utslag ska få halverade statliga bidrag i partistöd.

Statsåklagaren ville, precis som stora delar av den politiska oppositionen, stänga AKP för att partiet blandat samman religion med politik.

En av de stora symbolfrågorna under de senaste månaderna har varit AKP:s sätt att försöka driva igenom ett upphävande av slöjförbudet för kvinnor vid högskolor och universitet. Just det beslutet ogiltigförklarade dock författningsdomstolen för att det stred mot konstitutionen där religion och politik ska vara åtskiljda.

– Innebörden av det här beslutet är att det här partiet har blivit varnat, ordenligt varnat. Jag hoppas och jag antar att det här utslaget kommer att leda till att nödvändiga åtgärder genomförs, sa författningsdomstolens president, Hasim Kilic.

Han var inte mer konkret än så på onsdagskvällen.

Ändå är utslaget en stor seger för AKP, som anklagat oppositionen och delar av de rättsvårdande instanserna för att ha försökt genomföra en statskupp med hjälp av paragrafer i konstitutionen, och inte respekterat det faktum att partiet fick 47 procent och egen majoritet i parlamentet efter valet förra året.

Därmed väntar sannolikt nu en lugnare politisk period här i Turkiet, och regeringen kan återigen koncentrera sig på till exempel förhandlingarna om ett turkiskt EU-medlemsskap.

Jan Andersson, Istanbul
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista