Kritik mot FN:s Darfurstyrka

FN:s säkerhetsråd väntas i dag, torsdag, förlänga mandatet för de fredsbevarande styrkorna i Darfurprovinsen i Sudan. Men sedan FN-styrkan i Darfur skapades har den förblivit tandlös, med enbart en tredjedel av styrkan på plats och utan nödvändig utrustning, säger Donald Steinberg på International Crisis Group i Bryssel.

– Det internationella samfundet har inte gett tillräckligt med stöd till FN-styrkan i Darfurprovinsen, säger Donald Steinberg på International Crisis Group och nämner omvärldens oförmåga att bistå trupperna med 24 transport- och attackhelikoptrar.

Det är nu ett år sedan som FN:s säkerhetsråd röstade för en fredsbevarande styrka i Darfur. Trots en världsomspännande begäran har det internationella samfundet inte lyckats få fram någon helikopter som är lämplig att använda i Darfur.

Sex länder, Tjeckien, Indien, Italien, Rumänien, Spanien och Ukraina, har just den typ av helikoptrar som efterfrågas, men i stället för att rädda liv i Darfur samlar helikoptrar damm eller visas upp i flyguppvisningar, säger Donald Steinberg.

Helikoptrarna är viktiga av flera skäl. Det handlar om ett enormt område lika stort som Frankrike, med få vägar som endast kan användas vissa delar av året på grund av översvämningar. FN-soldater måste kunna förflytta sig snabbt för att stävja våld, evakuera skadade och helikoptrar ökar också säkerheten för FN-personalen på plats.

På frågan varför det är så svårt att få länder att bistå med helikoptrar kommer svaret snabbt.

– Det handlar om politisk vilja, säger Donald Steinberg, som nu hoppas på att diplomatiska påtryckningar ska få enskilda länder att bistå FN-styrkan i Darfur.

Sedan konflikten i Darfur bröt ut för fem år sedan har runt 300 000 människor dödats och drygt 2 miljoner befinner sig på flykt, enligt FN.

Bara runt en tredjedel av de 26 000 FN-soldater och poliser som utlovats finns på plats i dag och de är mycket begränsade, inte bara på grund av Sudans regerings motstånd och krav, utan också för att de saknar nödvändig utrustning. Från vissa håll rapporteras avsaknad av FN:s traditionella blå hjälmar och att soldaterna i stället fått sätta blå plastpåsar på huvudet.

Anja Sahlberg
anja.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista