danmark

Fingeravtryck blir entrébiljett

Flera nattklubbar i Danmark har börjat registrera sina gäster med hjälp av fingeravtryck. På så vis kan gäster som är portförbjudna snabbt identifieras och stoppas i entrén. På nattklubben Emma i centrala Köpenhamn började man registrera fingeravtryck för en dryg månad sedan och klubbchefen Mads Damgaard är nöjd med systemet.

– Systemet har faktiskt fungerat ganska bra. En del av våra gäster har varit tveksamma till att registrera sina fingeravtryck, men jag tror att det på sikt kommer att bli självklart, säger Mads Damgaard.

Första gången en gäst besöker klubben så registreras fingeravtryck tillsammans med personuppgifter och en bild, nästa gång gästen kommer dit behöver han eller hon bara sätta sitt finger i avläsaren för att släppas in.

Skulle besökaren däremot försöka sälja knark eller bråka på klubben, blir han eller hon portförbjuden och systemet varnar personalen om gästen försöker ta sig in ingen.

Systemet har bara varit i drift ett par veckor, men Mats Damgaard säger sig redan se resultat och märker att de värsta bråkstakarna nu håller sig borta av rädsla för att bli registrerade.

Emma är en av de första klubbarna i Danmark som fått godkänt av den danska motsvarigheten till Datainspektionen, Datatillsynet, men många andra klubbar, både i Köpenhamn och runt om i landet ligger i startgroparna för att börja registrera fingeravtryck.

Systemet har fått en del kritik, framförallt på grund av intrånget i den personliga integriteten, men eftersom uppgifter av mer personlig karaktär som till exempel religion eller hudfärg inte får registreras är intrånget inte så allvarligt, tycker Mats Damgaard.

System för avläsning av fingeravtryck finns även i Sverige, bland annat använder sig flygbolaget SAS av det vid sina incheckningsdiskar, men generellt är det väldigt svårt att få tillstånd berättar Jonas Agnvall, jurist vid Datainspektionen.

– Datainspektionens syn är restriktiv när det gäller behandling av biometriska uppgifter som fingeravtryck är. Biometriska uppgifter är speciella. De härrör ju från kroppen, vilket gör att risken för missbruk är högre än andra typer av uppgifter, säger Jonas Agnvall.

David Rasmusson, Malmö
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista