Varning för djurbakterier i badvattnet

I sommarvärmen är det vanligt med magsjuka. Många gånger beror det på bakterier i maten. Men flera insjuknar också efter att ha svalkat sig vid någon badplats. På landsbygden är det vanligt att badplatser ligger i anslutning till betesmarker och det kan vara riskabelt att bada där eftersom djuren ofta bär på bakterier som kan göra oss sjuka.

– Det kan till exempel ligga komockor på själva stranden om det är sådana beteshagar där djuren går där man badar. Sedan om det regnar kommer de bakterierna ner i vattnet   och då kan man få dem i sig, säger Yvonne Andersson, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

På Smedsuddsbadet i Stockholm är det fullt med folk.

Några av dem som tagit plats nära vattnet är Marcus Lönnbom och Anna Lassén. De vet  att man kan bli sjuk av badvatten.

– Jag tror att det är farligast att bada i stan, säger Marcus Lönnbom.

– Jag tror att det är mer bakterier i vattnet där många människor är samtidigt, säger Anna Lassén.

Men den uppfattningen stämmer inte. De bakterier som orsakar de vanligaste typerna av badrelaterade magsjukor, campylobakter och ehec, kommer nämligen från djur snarare än andra människor. Bland annat kor, fåglar och får kan bära på så kallade zoonoser, det är bakterier som smittar från djur till människa.

Djuren blir inte sjuka men männsikor drabbas av symptom som magsmärtor och diare.

Av ehec smittas ungefär 150 människor i Sverige varje år och anmälda fall av campylobakter ligger mellan 2 000 - 2 500. Men mörkertalet är stort. Det trots att det är anmälningsplikt på de här smittorna. 
– Jag skulle nog inte tänka på att anmäla det, jag tror att jag bara skulle tänka att det var otur, säger Anna Lassén.

Emma Eneström
emma.enestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista