Ryssland

Svenskt företag tvingas ur sina lokaler

Ett svenskt företag som drivit verksamhet i St Petersburg i 17 år riskerar att kastas ut med våld ur sina lokaler i morgon, fredag, trots att det har avtal om fritt nyttja lokalerna fram till 2012. Avtalet skrevs av Vladimir Putin och Dmitrij Medvedev som vill stärka rättssäkerheten för företag i Ryssland och fallet uppmärksammas nu av ryska medier.

– Det är naturligtvis en lite omtumlande situation just nu och hoten runt omkring har varit ganska påtagliga. De har dels kommit hit med sina vakter och tvingat ut vår personal. De låter inte personalen komma in i kontoret på morgonen, säger Arne Larsson som äger bolaget.

Är du förvånad över att det har blivit såhär?

– Mycket.

1991 startade Arne Larsson företaget Avtobaltservis tillsammans med St Petersburg stad. Syftet var att driva verksamhet i en centralt belägen fastighet i staden. Larsson satsade pengar i bolaget men St Petersburg hade inga och i ställets lovades företaget fri nyttjanderätt av den fastigheten, utan hyra, fram till 2012.

Den som skrev under för St Petersburg var förre presidenten och nuvarande premiärministern Vladimir Putin och det var nuvarande presidenten Dmitrij Medvedev som ordnade underlagen.

I våras auktionerades fastigheten ut då staden behöver pengar. I auktionshandlingarna står det tydligt att en ny ägare inte driva kan någon verksamhet i lokalerna eftersom Arne Larsson har den rätten. Men de nya ägarna vill nu ändå kasta ut Arne Larssons firma eftersom de anser att de har rätt att ta ut hyra och dessutom menar att avtalet som Putin skrev under är ogiltigt.

Arne Larsson avfärdar ståndpunkterna. Avtalet är registrerat på rätt sätt och hyra får inte tas ut fram till 2012, menar han.

– Nyttjanderätten var helt gratis eftersom jag hade betalt in kontanter och renoverat och påkostat mycket i fastigheten.

Arne Larsson & Partners hyr bland annat ut kontor i fastigheten. Men sedan två veckor är svårt att ta sig in i lokalerna och hyresgästerna har känt sig hotade av den nya fastighetsägarens vakter. De nya ägarna har sagt att Arne Larssons verksamhet ska kastas ut på fredag, fast det inte finns något rättsligt avgörande.

Det händer att företag i Ryssland, både utländska och ryska, utsätts för hot eller blockader och får svårt att driva sin verksamhet därför att andra företag vill tvinga bort dem. Det är en del av den laglöshet som president Dmitrij Medvedev vill bekämpa.

Arne Larsson menar att ryska staten nu har chansen att visa att den verkligen vill stärka rättssäkerheten. Inte minst då Putin och Medvedev står för grunddokumenten.

– Här har vi fokus på någonting där man verkligen kan visa att man menar allvar med det man går ut med, säger Arne Larsson.

Mats Eriksson, Moskva
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista