Thailand

Shinawatras fru dömd till fängelse

Uppdaterad 11:27
I Thailand fortsätter den politiska krisen. I dag dömdes den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatras hustru, Pojaman, till tre års fängelse för grovt skattebrott.

Alla de pågående rättegångarna har en direkt bäring på Thailands kaotiska politiska och ekonomiska situation, där den sittande regeringen anses vara Thaksins marionettregering.

Hela Thailand kunde följa det direktsända domstolsutslaget på televisionen där domaren via en dålig mycket dålig inspelning förkunnade att Thaksins hustru Pojama, och hennes styvbror döms till tre års fängelse.

Domaren tittade strängt på den förre detta premiärminsiterhustrun och sade att den dömda inte enbart borde ha tänkt på att bete sig som en god medborgare utan att man även kunde ha förväntat sig att hon skulle vara ett föredöme med tanke på att hon var hustru till landets premiärminister.

Tv-kameran gick från Pojama till familjen. Hon själv tittade stint rakt fram med huvudet högt när domen lästes upp, en av döttrarna skakade på huvudet och Thaksin själv såg nedslagen ut, närmast gråtfärdig. Trots att domen var väntad så såg man tydligt att det var ett slag mot familjen och Thaksins förhoppningar om att rentvå sitt och familjens namn.

Skattebrottet som hustrun och styvbrodern fällts för är en transaktion vid en försäljning där familjen, som är god för många miljarder kronor, försökte att slippa betala skatt på cirka 100 miljoner svenska kronor på vinsten, genom en mycket komplicerad transaktion via familjens anställda och styvbrodern.

För Thaksin väntar nu fyra korruptionsrättegångar, för hustrun ytterligare två och samt tre rättegångar mot två av barnen. Det här var den första fällande domen. 

Rättegången bevakades för säkerhets skull av drygt 300 poliser och säkerhetsvakter då man fruktade demonstrationsyttringar både från Thaksins anhängare och från motdemonstranterna. Den här gången gick det lugnt till. Men de tre månader långa oppositionsprotesterna, i syfte att fälla den Thaksintrogna regeringen, fortsätter och blir allt våldsammare.

Igår körde en regeringstrogen berusad man in med sin bil rakt in i en oppositionsställning och skadade tre av motdemonstranterna. Som nu barrikaderad sina ställningar med gummidäck vid en bro i huvudstaden.

Under tiden sitter regeringen i vad som tycks vara ständigt nya krismöten för att ersätta alla de ministrar som på senare tid åtalats i Thaksinkopplade mål och som därmed inte kan sitta kvar på sina ministerposter.  

Vladislav Savic, Bangkok
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista