Skärpta krav på förare av EU-moped

Åldersgränsen för att få köra EU-moped bör ligga kvar på 15 år, men kraven på förarna måste skärpas, anser infrastrukturminister Åsa Torstensson.
I höst kommer regeringen därför att lägga fram ett förslag om körkort för att få köra EU-moped.

Förhoppningen är att skärpta krav ska leda till färre mopedolyckor, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

– Jag tror att det är bra att vi nu tar tag med riktigt hårda krav på ett mopedkörkort för de som använder sig av EU-mopeden upp till 45 kilometer i timmen. Man får öva sig i trafiken och man får en rejäl utbildning och dessutom måste man ha ett körkortstillstånd som är återkallningsbart, så är hela körkortet ett tryck på mopedisterna på ett annat sätt, säger Åsa Torstensson.

Sedan EU-mopederna kom till Sverige för snart femton år sen har olyckorna ökat kraftigt. Enligt Vägverket har mer än 500 tonåringar skadat sig i trafiken varav fyra omkommit bara hittills i år. Framförallt är det unga killar som utmärker sig i statistiken.

Men enligt infrastrukturminister Åsa Torstensson är inte det skäl nog att höja åldersgränsen för att få köra moped.

Snarare bör kraven på förarna öka, bland annat bör man införa krav på mopedkörkort. Men Åsa Torstensson vill även se ökade krav på förarnas teoretiska och praktiska kunskaper.

Enligt EU:s riktmärke för mopedkörning bör åldersgränsen i medlemsländerna ligga på 16 år.

– Det EU har sagt det är att det är ett riktmärke, 16 år. Sedan är det upp till varje medlemsland att implementera det är körkortsdirektivet mellan 14 och 18 år. Då går vi vidare med, som jag ser det idag, ett förslag på 15-årsgräns för att Sverige har sina avstånd. Jag vill prioritera att ungdomars rörlighet fortfarande ska vara möjlig men med säkrare förare, säger Åsa Torstensson.

Parisa Khakuei
parisa.khakuei@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista