Hushållen ser dystert på ekonomin

Uppdaterad 14:08
Hushållens förväntningar på den svenska och den egna ekonomin har sjunkit rekordsnabbt och är nu mycket under det normala. Det visar Konjunkturinstitutets Konjunkturbarometer för juli.

På Kungsgatan i Stockholm är rösterna också negativa.

– Jag tror att det blir sämre både för mig och för Sverige. Jag tror att Sverige påverkas mycket av den internationella marknaden, säger Jan Dune.

– För mig är det lite kärvt just nu i och med att jag startade eget för ett år sedan. Det är lågkonjunktur och det märks, säger Birgitta Karlstedt.

– Om Sveriges ekonomi tror jag att det är nedgångskonjunktur på gång. Min egen är lite så där eftersom jag är arbetslös för tillfället, säger Stefan Engström.

Konjunkturinstitutet presenterade idag sin Konjunkturbarometer för juli, och den visade att hushållens förväntningar på den egna och den svenska ekonomin är mer negativa än på 15 år. Den egna ekonomiska situationen upplevs sämre och man tror också på en försämring av den svenska ekonomin och på en hög inflation.

Konjunkturinstitutet är förvånat men en del förklaring kan vara att mätningen gjordes i början av juli då bensinpriset steg och Riksbanken höjde räntan.

De svenska företagen är också negativa, även om byggbranschen och tillverkningsindustrin fortfarande går bra, men orosmolnen hopar sig säger Roger Knudsen, ansvarig för konjunkturbarometern.

– Vi ser en vikande exportefterfrågan. Företagen upplever att konkurrenssituationen försämras och de har snabbt blivit missnöjda med storleken på exportorderböckerna. När det gäller industrin ser vi på företagens planer inför hösten att det blir en minskad sysselsättning, säger Roger Knudsen.

Mats Dillén är generaldirektör för Konjunkturinstitutet, vill trots den sjunkande tillväxten inte kalla situationen för lågkonjunktur:

– Det gör vi inte än. Men vi ser en ganska kraftig försvagning av konjunkturläget. Så risken att vi är på väg in i en lågkonjunktur har ögat, Mats Dillén.

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista