Svenskarna fortsätter låna till bostäder

Svenskarna fortsätter att låna till bostäder trots tecken på sämre tider både i svensk och internationell ekonomi. Största ökningen gäller lån till köp av bostadsrätter, men även köp av småhus ökar, enligt statistik från Bankföreningen.
– Utlåningen har ökat ganska starkt under en lång period och vi kan se under första kvartalet 2003 att den fortsätter att öka, säger Johan Hansing, ekonom på Bankföreningen. Finns det några risker för hushållen med att den här utlåningen tycks fortsätta och fortsätta? – Bostadsutlåningen är ju en väldigt säker utlåning, man belånar ofta max 75 - 80 procent av fastighetens värde, så risken är väldigt liten. Hushållen seglar vidare till synes obekymrade om att det kan blåsa upp till storm, för stormtecken finns det. Lågkonjunktur och ökad arbetslöshet rapporteras det om dagligen i nyhetsmedierna, och få ser några tecken på att det kan vända uppåt igen. Utlåningen till köp av småhus har ökat med 9 procent på ett år, och till köp av bostadsrätter är ökningen hela 26 procent. Även räknat på kortare sikt, den senaste tremånadersperioden, alltså under kriget i Irak, så har det skett en ökning av utlåningen. Vilket också håller uppe priserna. Den enskilt viktigast förklaringen till hushållens lånevilja är dom låga räntorna. När det var kris senast, i början av 90-talet då huspriserna föll kraftigt, gick 11 procent av hushållens inkomster till räntekostnader. Idag går ungefär 5 procent av hushållens inkomster till att betala räntor på lån.
Tommy Fredriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".