Olmerts avhopp väcker glädje

Ehud Olmerts besked att han lämnar posten som premiärminister i Israel, har tagits emot med glädje av politiker i alla läger. Olmert avgår i september efter misstankar om att han tagit emot mutor.

Olmert sade igår att han avgår i september efter misstankar om att han tagit emot mutor, men att han ska göra allt för att nå en fredsöverenskommelse med palestinierna.

– Att nå fred, stoppa terrorn, öka säkerheten, och skapa nya relationer med våra grannar, är det viktigaste för Israels framtid, sade Ehud Olmert igår.

En källa nära premiärministern har idag sagt att Olmert kommer att försöka nå en fredsöverenskommelse med palestinierna innan han lämnar makten.

Men Olmerts fredsvilja är inte populär i alla läger. Opinionsmätningar visar att om det var nyval idag skulle Benjamin Netanyahus högerparti Likud, som kritiserat Olmerts fredssamtal med bland annat palestinierna och Syrien, ha stora chanser att vinna.

Likudledaren Netanyahu krävde idag att nyval hålls.

– Alla i den här regeringen är ansvariga för en serie misslyckanden, och vi måste låta folket bestämma genom nya val, sade Netanyahu. 

Försvarsminister Ehud Barak, som är ledare för Labourpartiet som sitter i regeringskoalition med Olmerts liberala parti Kadima, sade att Ehud Olmert fattat ett ansvarsfullt beslut vid rätt tidpunkt.

Från ett av de högernationalistiska partierna kommer uttalanden om att Ehud Olmert varit en av de mest korrupta ledarna i Israels historia.

Olmerts avgång skapar ett osäkert läge i den israeliska inrikespolitiken.

Fyra av Ehud Olmerts ministrar har sagt sig vara beredda att efterträda honom på partiledarposten, men de två huvudkandidaterna är transportminister Shaul Mofaz och utrikesminister Tzipi Livni. De flesta tippar att Livni blir nästa ledare för Kadimapartiet.

Tzipi Livni leder fredsförhandlingarna med palestinierna och har kallats den mest inflytelserika kvinnan i Israel sen Golda Meir på 70-talet.

Livni har ett förflutet som agent inom israeliska säkerhetstjänsten Mossad, men har av kritiker anklagats för att inte ha tillräcklig militär och politisk erfarenhet för att leda Israel.

Idag sade hon att Ehud Olmerts beslut inte var lätt, men att det var rätt och att partiet nu måste förbli enat.

Katja Magnusson
katja.magnusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista