Turkiets framtidsväg ännu oklar

Den turkiska författningsdomstolens beslut att inte förbjuda regeringspartiet AKP var oväntat för många. Frågan nu är om striden mellan den gamla makteliten och Turkiets nya ledning är över och vilken riktning som landet nu är på väg.

Den allra sista striden mellan det gamla och det nya, så har den här rättsprocessen kallats av många analytiker - analytiker som trodde att slaget var förlorat på förhand för AKP.

Av författningsdomstolens elva domare är åtta utsedda av den gamla presidenten från partiet CHP och därför anses också författningsdomstolen fortfarande vara en mycket viktigt politisk maktbas för CHP.

CHP är numera det ledande oppositionspartiet men CHP har haft en tydlig påverkan på hur det moderna Turkiet formats under 80 år. Fortfarande sitter många gamla kemalister, alltså anhängare till landsfadern Kemal Attatürk, kvar på många höga poster inom till exempel rättsväsendet och militären. Därför ansågs rättsprocessen mot AKP inte vara en juridisk process, utan snarare en politisk process som bedrevs med hjälp författningsdomstolen. Det har till och med talats om en statskupp.

AKP driver en EU-vänlig linje och vill föra landet mot att bli en fullvärdig EU-medlem, trots stor skepsis inte minst från Frankrike och Tyskland.

Ändå finns det flera oppositionella som befarar att landet nu kommer att bli allt mer islamorienterat, att AKP har en dold agenda. Till och med har dess kritiker talat om islamistisk stat, modell à la Iran, vilket regeringspartiet AKP, hånskrattat åt, och förklarat att något sådant aldrig skulle kunna ske här i Turkiet.

EU applåderar i alla fall beslutet i författningsdomstolen och ordförandelandet Frankrike har förklarat sig villig att starta medlemskapsförhandlingar med Turkiet inom ett par nya områden.

Samtidigt växer den turkiska ekonomin sig starkare för varje år, och Istanbul med sitt ekonomiska centrum kring börsen, som anses vara den viktigaste börsen för länderna i hela mellanösternregionen, har också gjort ett glädjeskutt uppåt sedan onsdagskvällen, och börsanalytikerna tror också på fler investerare eftersom förhoppningen är att landet ska gå in i period med politisk stabilitet.

Jan Andersson, Istanbul
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista