Högre vinst för Astra Zeneca

Läkemedelsbolaget Astra Zenecas redovisar en något förbättrad vinst för andra kvartalet i år jämfört med samma period i fjol.

Det är resultatet, forskningen och patent områdena som Astra Zenecas vd David Brennan är mest nöjd med när han kommenterar bolaget delårsrapport.

Svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astra Zeneca med stor tillverkning och forskning i Sverige redovisar en vinst före skatt för årets andra kvartal på 15,4 miljarder kronor, det att jämföra med 14,7 miljarder för samma period förra året.

När bolaget presenterade sin rapport för det första kvartalet i år så var vinsten sämre än beräknat. Det gladde inte marknaden och aktien föll men sedan dess har den jobbat sig uppåt på börsen.

En bidragande orsak till det har varit att bolaget tidigare i år vann en patenttvist i USA om schizofreniläkemedlet Seroquel, vilket gör att Astra Zeneca kan sälja läkemedlet utan konkurrens fram till 2011.

Under andra kvartalet har försäljningen av läkemedel ökat med nio procent och man har sålt läkemedel för 48 miljarder kronor under årets andra kvartal.

En bidragande orsak till att vinstresultatet blev så pass stort är den låga dollarkursen som gynnat företaget, enligt David Brennan.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista