Nytt storvarsel för 46 000 kommunalare

Kommunalarbetareförbundet utökade idag sina varsel. Med ett storvarsel om strejk för 46 000 medlemmar i 60 nya kommuner, i två veckor från mitten till slutet av maj. Syftet är ett enda, att tvinga arbetsgivarna tillbaka till förhandlingsbordet. Ylva Thörn Kommunals ordförande.
– Vi har lagt ett ganska omfattande varsel som berör över 40 000 av förbundets medlemmar och vi gör det för att vi vill tydliggöra om inte arbetsgivarna förstått att vi menar allvar. Tycker du inte att de gjort det? – Jag vet inte om de gjort det. Det är bara tre dagar sedan konflikten bröt ut. Vilken lösning ser du framför dig? – Just nu där jag står ser jag ingen konkret lösning, jag har en förhoppning om att vi snart kommer att börja kunna diskutera ett nytt bud och ett nytt avtal för medlemmarna. Det nya varslet omfattar samtliga medlemmar i kommunal i 60 nya kommuner från Luleå till Ängelholm. Dessutom barnskötare och dagbarnvårdare i barnomsorg, förskola och skola i Stockholms stad och Uppsala kommun samt ett antal avdelningar, mottagningar och andra arbetsplatser i Jämtlands läns landsting, Västra Götalandsregionen och region Skåne. Om varslet löses varslet ut kommer sammanlagt drygt 46 000 kommunalare att strejka från den 12 till den 25 maj. Under den tiden är deras arbetsuppgifter också förklarade i blockad, ingen annan får alltså utföra dom. Förbundet har gjort ett antal undantag för bland annat äldre- och handikappomsorg. Det här varslet är, till skillnad från dom tidigare, så stort att det kräver de andra LO-förbundens godkännande. LO-styrelsens arbetsutskott har redan gett det. Styrelsen tar formellt ställning den 5 maj. Kommunals tidigare varsel omfattar 19 000 medlemmar i ett 20-tal kommuner och landsting. 9 000 av dom strejkar sen i tisdags. Vare sig fack eller arbetsgivare har haft kontakt med medlarna som står till förfogande. Arbetsgivarna tycker att situationen blivit allvarligare. Marcus Gustafsson är direktör på Kommunförbundet. – Konflikt är alltid allvarligt. Men för varje kommun är det inte värre än för de tre som är ute i konflikt den här veckan. Vilken press sätter det här på er i förhandlingssituationen med Kommunal? – Konflikten sätter ju alltid en press på oss, men den pressen skapar ju inget nytt utrymme, inga nya pengar. Så det är ingen skillnad om Kommunal tar ut en eller två kommuner i strejk? – Nej inte ur aspekten att det går att skapa ett ekonomiskt utrymme inom den kommunala sektorn. Kommer det här att få er att sätta er snabbare vid förhandlingsbordet? – Nej, inte just nu i alla fall, säger Markus Gustavsson.
Pia Lille och Aina Jutterström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".