EU-godkännande av Botniabanan får kritik

EU-kommissionen sa idag ja till Banverkets omdiskuterade förslag att Botniabanan ska gå över Umeälvens delta som är ett viktigt rastområde för flyttfåglar, och beröra Natura 2000-områden.
Så här motiverar miljökommissionär Margot Wallström att man godtar förslaget: – Det är inte så ofta vi kan ta ställning till byggande av nya järnvägar. Och det i sig är ju ur miljösynpunkt något väldigt positivt. Men det är et villkorat ja. Vi säger att vi vill först se på kompensationsåtgärderna och godkänna det. Det är villkoret i vårt positiva yttrande. Men hur väger ni då det förhållandet att Umeälvens delta är en av de viktigaste rastplatserna för flyttfågel i hela Europa? – Det är väldigt viktigt. Och vi håller med om att det kommer innebära en påverkan på Umedeltat. Det är därför som det är så viktigt med kompensationsåtgärderna. Kan man exempelvis lägga åkrar i träda och därigenom skapa en sådan här viktig rastplats och matområde för fåglar så kan man också göra det på ett planerat sätt. Banverket har föreslagit kompensationsåtgärder i form av nya våtmarker på andra platser. Men de ligger på flera kilometers avstånd från det aktuella deltaområdet. Ulf Skyllberg, styrelseledamot i Västerbottens ornitologiska förening är besviken: – Vi anser att det här är ett brott mot den svenska miljöbalken, Vi kommer att gå vidare till Regeringsrätten och EU-domstolen och påpeka att det finns alternativ till att förstöra ett av Sveriges viktigaste fågelrastområden.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".