Extra s-kongress nästa år

Samma dag som socialdemokraterna noterar sin första stora nedgång i opinionsmätningarna sedan valet kallar partiet till en extra kongress. Partiet vill återta initiativet i svensk politik. Kongressen ska hållas nästa år och inför den ska en mer offensiv politik inom olika områden ska tas.
Temos aprilmätning som kom på fredagen visar att socialdemokraterna tappar från 42 till 38 procent – det första stora tappet sedan valet som kommer efter de kärva budgetförhandlingarna och en budget med många besparingar. Återta initiativet På fredag eftermiddag kom beskedet att socialdemokraterna kallar till en extra partikongress under nästa år, eftersom partiet är missnöjt med läget i den svenska inrikespolitiken och vill därför försöka återta initiativet. Sex arbetsgrupper tillsätts och ska arbeta med att vässa politiken och bland annat fokusera på integration och arbetslivet. Men viktigast av allt är gruppen som ska titta på tillväxten och få igång sysselsättningen. Flytta fokus i inrikespolitiken Tanken är, enligt statsminister Göran Persson, att fokus i svensk inrikespolitik ska gå från defensivt resonemang och diskussioner om riksdagsmajoriteter till frågan hur Sverige ska växa. Gruppen som ska titta på tillväxtfrågorna leds av Thomas Östros som tidigare pekats ut som Göran Perssons efterträdare. Kongressen ska dock inte ta ställning till Göran Perssons framtid som partiledare. Däremot sa Persson själv idag till nyhetsbyrån TT att ”man ska ta fram ett program som skakar om majoriteterna i den svenska riksdagen”.
Edward Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".