Islamsk bank kan öppnas i Sverige

En särskild bank för muslimer planerar att öppna kontor i Sverige. Brittiska Islamic Bank of Britain, Europas första islamska bank som startade för fyra år sedan, har redan varit i kontakt med svenska Finansinspektionen, säger en av de ansvariga på banken Shaher Abbas.

– Vi har varit i kontakt med dom svenska fyndigheterna för ett tag sen, just nu handlar det om att vi måste förbereda oss för nästa steg, säger Shaher Abbas, som inte vill spekulera i när banken kan öppna i Sverige.

Islamic Bank of Britain startade i Storbritannien för fyra år sedan. I dag har banken omkring 60 000 kunder, och erbjuder allt från sparkonton, till bil och huslån.

I dag har banken åtta kontor i Storbritannien och på sikt är målet att etablera banken på andra europeiska marknader, som den tyska och den svenska.

Utanför bankens största kontor i London står Mary och tar ut pengar i bankens uttagsautomat.

– Många av mina muslimska vänner är också kunder här, säger hon.

Hon tycker inte det är konstigt att en bank kan ha religiös profil: ”Det finns en stark koppling mellan ekonomi och religion” säger Mary.

Ett särskilt övervakningsråd ser till att allt banken gör följer sharialagarna. Bland annat kan banken varken betala ut eller kräva in ränta, så de finansiella uppläggen ser lite annorlunda ut, jämfört med i en traditionell bank.

Men alla är välkomna som kunder säger Shaher Abbas, vi har kristna kunder, sikher och en hel del ickereligiösa också.

När andra banker nu drar ner mitt i kreditkrisen, hävdar Shaher Abbas att det är ett bra läge för Islamic Bank of Britain.

– Jag tror att vi kan bli mycket större, om gud vill, säger Saher Abbas.

Magnus Thorén, London
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista