Fyra män friade för sexövergrepp

Huddinge tingsrätt frikände på fredagen fyra unga män som stod åtalade för grova sexuella övergrepp mot en kvinna i Tumba. Kvinnan var alkoholpåverkad men tingsrätten anser inte att det är bevisat att hon var hjälplös. Övergreppen ägde rum i kvinnans lägenhet dit männen hade följt med henne efter ett restaurangbesök.
– Vi fann inte att det var utrett att kvinnan var i ett hjälplöst tillstånd, säger domaren i målet Jan Bjerlöw. Hon har agerat själv och kommer ihåg att hon har gjort vissa saker och vi tyckte inte att det tydde på att hon hade befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd. Följde med hem Sent efter ett restaurangbesök en kväll i februari följde fyra unga män den 32-åriga kvinnan hem i hennes lägenhet i Tumba söder om Stockholm. Kvinnan var alkoholpåverkad och enligt åtalet ska männen ha utnyttjat kvinnan sexuellt under flera timmar och dessutom fotograferat det hela. Men tingsrätten fann alltså inte att kvinnan var satt i ett hjälplöst tillstånd som de unga männen utnyttjat. Oenig domstol Tingsrätten var dock inte enig. Två av nämndemännen ansåg att kvinnan var satt i ett hjälplöst tillstånd och att männens berättelse inte var trovärdig eftersom dom hunnit prata ihop sig innan de hördes av polisen. Kvinnans advokat Nils Uggla är upprörd över den friande domen på fredagen. – Om en ung, tunn flicka har 2,14 promille säger det sig självt att hon är i ett hjälplöst tillstånd.
Jonas Alsgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".