”Dags för time out efter kriget för att begrunda”

EU:s utrikespolitiske talesman Javier Solana som kommer till Sverige på måndag, anser att FN måste få spela den avgörande rollen i Irak. Annars kommer ett nytt styre i Irak inte att kunna få omvärldens stöd. Det sa Solana när han var gäst i Ekots Lördagsintervju.
Till en början anser Javier Solana att det är de stater som fört krig i Irak som ska ansvara för att skapa ordning och stabilitet i landet. Men bara några månader, sen ska en ny regering tillsättas, och det ska enligt Solana ske i FN-regi. Och frågan om eventuella massförstörelsevapen kan bara avgöras av FN:s vapeninspektörer, det framgår enligt Javier Solana av upprepade resolutioner i FN:s säkerhetsråd. När det gäller EU:s förhållande till USA tycker Javier Solana att det viktigt att nu se till det som förenar. USA:s utrikesminister Colin Powells uttalande i veckan, att Frankrike får räkna med konsekvenser för sin oppostion mot USA, förvånar Solana. Solana hoppas att Powells uttalande gjordes som ett led i den interna amerikanska debatten. Att han kommer till Harpsund på måndag för att möta Göran Persson och den förre nederländske premiärministern Wim Kok, förklarar Solana med att dom tre socialdemorkatiska partibröderna ska diskutera vad det nya världsläget betyder för europeiska soiclademokrater. Efter alla spänningar inom FN, EU och mellan Europa och USA är det dags att ta en ”time out” och begrunda, säger Javier Solana.
Tomas Ramberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".