17 år sedan Tjernobylkatastrofen

Mycket tidigt på lördagen inleddes en stilla minnesgudstjänst i det lilla kapell i Kiev som byggts till minne av offren för den hittills allvarligast kärnkraftolyckan i världen.

23 minuter över midnatt den 26 april 1986 havererade reaktor 4 i Tjernobylverket 13 mil norr om Kiev. Exakt vid det klockslaget tändes rökelse och kapellets klocka klingade 17 gånger. Några hundra personer hade samlats för att minnas de omkring 4 000 offer som katastrofen numera beräknas ha krävt i Ukraina. Fel i reaktorn och brott mot säkerhets-bestämmelserna orsakade katastrofen. Sovjetunionen försökte mörklägga händelserna - men de starkt ökande strålningsvärdena i främst Sverige och Finland gjorde att världen väcktes till insikt om att det som inte skulle kunna hända faktiskt hade hänt. Närmare två och en halv miljon människor har tvingats till sjukhus enbart i Ukraina till följd av reaktorkatastrofen - miljoner andra känner ännu verkningar av de abnorma stråldoserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".