Kolla solförmörkelsen med rätt skydd

Idag, fredag förmiddag, ungefär tjugo i elva, kommer månen att börja täcka solen och omkring en timme senare når solförmörkelsen sitt maximum. Landets astronomer tycker att alla borde titta, men det är viktigt med rätt hjälpmedel för att inte ögonen ska ta skada.

– Nu har jag tagit med mig min lilla solförmörkelseväska. Det är så att solen ska man aldrig titta på. Men har man däremot en vanlig prismakikare, fältkikare som det också kallas, då ska jag, ett, täcka för den ena tuben på det här sättet. Det är ett vanligt objektivskydd till en kamera. Och här har jag då ett solfilter, som jag sätter på den andra och sen är det bara att titta på solen på det här sättet, säger Nils-Erik Olsson som är ordförande för Stockholms amatörastronomer.

Att kikaren är har täckts för är absolut nödvändigt, annars riskerar man att bli blind. Men man kan också låta kikaren projicera solen på ett vitt papper.

– Sen finns det ett tredje sätt och det är att man tar på sig sådana här roliga glasögon, säger Nils-Erik Olsson.

Och då är det alltså inte vanliga solglasögon det handlar om, utan man måste skaffa sig specialglasögon.

– De här köpte vi när vi var nere på solförmörkelsen i Turkiet 2006.

Ungefär tjugo i elva i dag kommer månen att börja täcka solen och omkring en timme senare når solförmörkelsen maximum.

Står man vid Treriksröset kommer 75 procent av solen att täckas, är man i Stockholm är halva solen täckt och längst i söder ungefär 40 procent.

Bor man i till exempel Kina eller norra Kanada får man se en total solförmörkelse. I Sverige kommer det inte att hända förrän år 2126. Förra gången var 1954 och då rapporterade Nils Lindman så här bland grisslorna på Stora Karlsö.

– Klockan är nu 13.23. Nu kommer skuggan. Grisslorna nere på vattnet lyfter skrämda. Allesammans är på vingarna. Jag ser inga som ligger kvar på vattnet. Solen är just nu helt skymd, sa Nils Lindman till radiolyssnarna.

Den som inte har tid att titta på solen idag kan se fram mot nya spännande händelser på himlavalvet redan om en dryg vecka, säger amatörastronomen Nils-Erik Olsson.

– Den 11, 12, 13 augusti är det Perseiderna, då är det stjärnfall. Det är alltså små rester från kometer som vi kolliderar med. Och så när de här går in i jordatmosfären så lyser de som stjärnfall mellan tolv och ett på natten. Det är fantastiskt, det är tjusigt och det är vackert och hela biten, säger Nils-Erik Olsson.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista