Spritproblem ökar bland pensionärer

Det förekommer mer och mer att pensionärer dricker för mycket alkohol. Personer över 65 som har ett riskbeteende när det gäller alkohol har ökat med 50 procent i Stockholm de senaste åren.

– När vi har tittat på uppgifter om vårdkonsumtion, så ökar det där också och det gäller både äldre män och kvinnor. Det är över lag alltså ökningar på gång, säger Kerstin Damström Thakker som är enhetschef på Alkohol- och drogprevention på landstinget i Stockholm.

Var fjärde pensionär i Stockholm dricker riskabelt mycket, alltså minst tre flaskor vin i veckan för män eller två flaskor för kvinnor, enligt Kerstin Damström Thakker.

Det är en ökning med drygt 50 procent från 1998 till 2006, säger hon.

Och till Stockholms läns landstings hjälptelefon Alkohollinjen ringer missbrukare som kommit högt upp i åldrarna.

– Vi har faktiskt både män och kvinnor upp mot 80 som ringer. Det hade vi inte riktigt trott, säger Kerstin Damström Thakker.

Tendensen är tydlig bland äldre män, säger Mariann Norell, enhetschef på enheten Althea, som tar emot missbrukare i öppenvård i Halmstad.

– Intrycket när det gäller äldre män är att vi ser fler män som går i pension och då börjar dricka destruktivt som tidigare inte haft ett problematiskt drickande, säger Marianne Norell.

I Växjö kommun finns samma trend. Och det ligger mycket ensamhet i botten, säger Anette Borg på Växjö kommuns missbruksenhet.

– Det kan vara så att man efter pension eller när man har skilt sig inte har den här sociala kollen som man har när man går till sitt arbete eller har sin familj runt omkring sig, att det blir mer att man dricker. Då kan man lika väl dricka vilken dag som i veckan, säger Anette Borg.

Bakom siffrorna ligger billigare alkohol, högre inkomster bland nyblivna pensionärer och att nya pensionärer tar med sig ett intensivare drickande in i pensionsåldern, säger Kerstin Damström Thakker i Stockholm.

– Om man går tillbaka, säg, 20 år eller ännu längre så var det ju inte särskilt många äldre som drack, särskilt inte äldre kvinnor. Men medelålders kvinnor ju de sista decennierna lagt sig till med omfattande alkoholvanor och en del av dem tar de ju med sig upp över 65-årsstrecket, säger Kerstin Damström Thakker.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista