Fastslaget att vatten finns på Mars

Det finns vatten i form av is på Mars. Det har amerikanska rymdforskare nu slutgiltigt konstaterat efter att material från planetens yta analyserats i marssonden Phoenix.

Beskedet om den här viktiga upptäckten lämnades av den amerikanska rymdstyrelsen NASA. Det var i onsdags som det avgörande experimentet gjordes som visade att det finns vatten på Mars. Forskarna på NASA korkade upp champagne för att fira den vetenskapliga triumfen.

Phoenix landade på Mars den 25 maj just för att undersöka möjligheterna av om det funnits betingelser för någon form av liv på planeten, inklusive om det finns eller funnits vatten.

Man har länge trott att det finns is på Mars. Phoenix landade på vad man trodde var ett slags isyta och de misstankarna förstärktes när det verkade som om fläckar av den förmodade isen smälte.

Vad man lyckades med i onsdags var att gräva upp markmaterial från fem centimeters djup som upphettades till 0 grader och som då smälte. Vid det experimentet lyckades man alltså konstatera att det verkligen var vatten i form av is och inte något annat.

Vatten är en förutsättning för liv, åtminstone i den form vi känner det. Phoenix ska nu fortsätta att arbeta på Mars i ytterligare fem veckor och man ska försöka komma fram till om det någonsin förekommit tillräckliga villkor för någon form av primitivt liv på Mars.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista