Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Vi kommer att hitta massförstörelsevapen i Irak”

Publicerat lördag 26 april 2003 kl 09.08
USA:s president George Bush är övertygad om att USA-koalitionen kommer att finna massförstörelsevapen i Irak. Det sa han i amerikansk TV natten till lördagen i sin första längre intervju sedan kriget inleddes.
– Vi kommer att hitta vapnen, det kommer att ta tid, och det bästa sättet att lyckas är att ta hjälp av de irakier som gömde dem, sa president Bush. Han förklarade att han trodde att den skeptiska inställningen på flera håll till de amerikanska påståendena om att Irak har massförstörelsevapen, vilket ju var det officiella huvudskälet för USA att inleda kriget, kommer att finnas kvar tills amerikanerna kan visa att det fanns ett sånt program: President Bush presenterade inte några nya detaljer kring vad USA-koalitionen vet om eventuella massförstörelseprogram utan konstaterade att sökandet ännu var i ett tidigt skede. I intervjun med TV-bolaget NBC:s nyhetsveteran Tom Brokaw, pressades en till synes avslappnad Bush sällan av några hårdare frågor, utan han fick snarare berätta om sina tankar och känslor för händelser före och under kriget. Kommentarerna kring krigets offer var få, men Bush sa att han var orolig när han beordrade den första nattens attack mot ett hus där Saddam Hussein enligt uppgift befann sig. – Jag tvekade först, eftersom jag var orolig att de första bilderna som skulle visas var av döda barn, förklarade Bush som samtidigt sa att det fanns vissa bevis för att Saddam Hussein hade dödats i attackerna mot Bagdad men att det krävs mer bevis innan det görs något officiellt tillkännagivande. I intervjun avhandlades många frågor om kriget. President Bush kunde inte svara på hur länge amerikanska trupper kommer att vara kvar i Irak, han sa att han inte var förvånad över de omfattande plundringarna. Det var en, enligt honom, uppdämd frustration som bubblade över. Han medgav att motståndet i inledningen av kriget var lite hårdare än han hade räknat med och i ett lättsammare parti drev han med den irakiske informationsminister, som in i det sista hävdade att Irak vann kriget, även när amerikanska trupper redan fanns inne i Bagdad. – Vissa sa att vi hade placerat honom där, han var något speciellt, sa Bush skrattande. Han kommenterade också de ansträngda relationerna med FN och länder som motsatt sig kriget. Utan att definiera på vilket sätt och i vilken omfattning förklarade han att FN skulle spela en roll i återuppbyggnaden av Irak. När det gällde relationen till framför allt Frankrike så tycks den fortfarande vara minst sagt frostig, bara ett par dagar efter att utrikesminister Powell sagt att fransmännen kommer att straffas för att de motarbetat USA:s Irak-planer förklarade president Bush att något möte med president Chirac inte är aktuellt. – Jag tvivlar på att han kommer att bli inbjuden till min ranch inom den närmaste framtiden, konstaterade Bush.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".