Fredsstyrkor i Darfur stannar ett år till

FN:s säkerhetsråd beslöt sent i natt svensk tid att förlänga mandaten för de fredsbevarande trupperna i Darfurprovinsen i Sudan. Men det blev en tydlig spricka i rådet när USA avstod från att rösta. USA menade att resolutionen innebar eftergifter gentemot Sudan.

Säkerhetsrådets möte drog ut på tiden och avbröts, allt för att medlemsländerna försökte uppmana USA att ställa upp bakom resolutionen. Vid den slutliga omröstningen lade USA aldrig in något veto men avstod från att rösta så försöken att visa upp en helt enad linje i Darfurfrågan misslyckades. 

Att mandatet för FN:s och den Afrikanska Unionens fredsbevarande styrkor ska förlängas är inte den kontroversiella frågan. Det som komplicerat saken är istället planerna i den Internationella brottmålsdomstolen att ställa Sudans president Omar al-Bashir till ansvar för folkmord i Darfurprovinsen.  

Enligt FN har 200 000 människor dödats i konflikten som de flesta anser att regimen i Sudan bär ansvaret för. Men planerna att åtala al-Bashir har kritiserats av både Afrikanska Unionen, Arabförbundet och de Alliansfria Staternas rörelse, de menar att det snarast kan försvåra att få till stånd en fredlig lösning i Darfur och de har bett domstolen att frysa åtalet. 

För att blidka framför allt de afrikanska länderna så, som det sägs, noteras det i FN-resolutionen om Darfur att de här synpunkterna finns, utan att rådet vare sig stödde eller avvisade dem. 

Men USA menade att detta ändå sänder, ”totalt fel signal till en person som är ansvarig för folkmord” och i slutändan lade alltså USA ner sin röst. FN-resolutionen innebär att de fredsbevarande styrkornas mandat i Darfur förlängs med ett år.  

Hittills har styrkan dock blivit något av ett misslyckande. Bara knappt 10 000 av planerade 26 000 soldater och poliser är på plats i området och de är också dåligt utrustade.

FN uppmanar nu medlemsländerna att bland annat hjälpa till med att skicka helikoptrar till styrkan. 

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista