Rysk marknad beroende av politiker

I Ryssland har det den senaste veckan visat sig hur beroende marknaden är av den politiska ledningen. Exempelvis har ett stort börsnoterat bolag nästan förlorat halva sitt värde efter kritik från premiärminister Vladimir Putin.

Investerarna är oroliga över utvecklingen. Den ryska ekonomin går bra och internationella investerare har satsat på den ryska börsen och i ryska företag. Men efter att Putin för en vecka sedan gick till attack mot Metjel som säljer kol till stålindustrin så har oron spridit sig.

– Vi vet att under första kvartalet i år så sålde företaget sina råvaror utomlands och priset var hälften så högt som i Ryssland, sa Putin.

Hans kritik gjorde att Metjel föll som en sten på börsen. När han senare anklagade bolaget för skattesmitning och konkurrensmyndigheten, åklagare och andra myndigheter sa att de skulle granska bolaget, förvärrades läget.

En del analytiker har dragit paralleller till oljebolaget Yukos som utsattes för statlig kritik för några år sedan. Det slutade med att verksamheten togs över av ett statligt bolag och ägaren, Michail Chodorkovskij, i Sibiriskt fängelse. Andra menar att det är för tidigt att dra sådana slutsatser.

I kombination med svåra motsättningar inom ett engelskt-ryskt oljebolag, TNK-BP, har det gjort att analytiker öppet undrar om det är vettigt att satsa i Ryssland. I veckan slog också OECD fast att politisk osäkerhet är det största hotet mot investeringar i landet.

Helt klart är nu president Dmitrij Medvedev oroad och vill ändra läget.

– Både myndigheter och rättsväsendet måste sluta göra livet till en mardröm för affärslivet, säger han.

Om det räcker för att lugna investerarna återstår att se. Men att den politiska ledningens handlingar påverkar enskilda bolag kan förstås också vara positivt för dem.

I veckan framkom det att ett av de största gruvbolagen, Norilsk Nickel, kan få en ny vd som känner Putin och har arbetat i KGB. Bolaget steg genast på börsen, bland annat eftersom det nu ses som ett säkert kort som inte riskerar några påhopp från landets politiska ledning.

Mats Eriksson, Moskva
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista