Araber i norra Irak rädda för kurder och turmener

Oron är stor bland araber i oljestaden Kirkuk i norra Irak. När Irak-regimen föll och kurdiska och amerikanska styrkor tog över staden för drygt två veckor sen lämnade många araber sina hus i Kirkuk i rädsla för kurder och turkmener, rapporterar vår utsände.
Tessin är ett stort bostadsområde i Kirkuk. Det är varmt och blåsigt och få människor syns ute på gatorna den här förmiddagen två veckor efter regimens fall. En del familjer har lämnat sina hus som nu gapar tomma efter att ha plundrats. Andra familjer som valt att stanna är försiktiga och håller sig inomhus för det mesta. Det är nästan uteslutande araber som bor här. De flesta flyttade hit från södra Irak under 80- och 90-talet. Araberna fick de tomma husen gratis som kurder och turkmener hade tvingats lämna mot en ersättning från staten. Varje arabisk familj fick cirka 4000 dollar för att börja sitt nyha liv i Kirkuk. Jag knackar på dörren till ett litet förfallet hus där en arabisk familj bor. Efter en viss tveksamhet låter de mig komma in i huset. Det tar bara några minuter innan flera andra araber kommer in. – Vi är rädda och oroliga. Flera hus har plundrats och beväpnande kurder har hotat oss till livet om vi stannar kvar, säger de. – Vart ska vi ta vägen? Det bor andra människor i våra bostäder i Basra och Nassiriya, säger en kvinna. – Vi vill återvända till våra städer, men bara om vi får ekonomisk hjälp för att skaffa bostad säger en annan kvinna och betonar att hon aldrig låter sig drivas här ifrån utan ersättning. Diskussionerna fortsätter och jag lämnar huset för att besöka ett annat bostadsområde i Kirkuk, Arafa, där majoriteten är kristna. Folket här har inte drabbats av stölder och plundringar. Hot från kurder, turkmener eller araber har ingen hört talas om, säger en kvinna. Kristna är ett fredligt folk, vi har inte haft några konflikter med kurder, araber eller turkmener och oavsett vem som kommer att styra Kirkuk kommer det att bli bättre, säger kvinnan. Kvinnan säger att de är mycket glada att amerikanerna är här. Vi trodde inte våra ögon när amerikanerna kom, vi sprang ut för att hälsa dem välkomna, säger kvinnan och vinkar åt några amerikanska soldater som kör förbi hennes hus.
Karwan Tahir, Kirkuk
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".