Teorier om konspiration luftas i film om Estonia

Nu är den första långfilmen om Estoniakatastrofen klar. I höst har den premiär i den tyska huvudstaden Berlin. Baltic Storm kallar frilansjournalisten Jutta Rabe och juristen Henning Witte sin spelfilm om Estoniakatastrofen. Bildmaterialet är delvis hämtat från autentiska arkivfilmer och deras egna bilder nerifrån Estonias vrak.
Estoniafilmen kallas en politisk thriller och inleds med rösten från Estonias telegrafist och det allra sista SOS-anropet till den finska passagerarfärjan Silja Europa. Estoniafilmens handling tar fasta på en än så länge helt obekräftad teori om förlisningen, nämligen att USA smugglar ut ryska vapen med passagerarfärjan, men att ryssarna stoppar det hela genom att spränga Estonia. Frilansjournalisten Jutta Rabe, som flera gånger filmat Estonias vrak och som är åtalad i Sverige i sin frånvaro för brott mot gravfriden på haveriplatsen, har skrivit manus tillsammans med juristen Henning Witte. – Idéen är att ha en motvikt till den gigantiska mörkläggningen om Estoniakatastrofen, säger Henning Witte. Vi har sett tydliga spår som leder till USA och tyckte att man måste komma med okonventionella medel för att hålla diskussionen igång och komma sanningen närmare. I filmen finns bilder som tagits på havets botten där Estonia nu ligger, och även bilder från räddningsinsatsen när människor tas upp från livräddningsflottarna. Men Henning Witte tror inte att det kommer tas emot negativt att dessa scener nu ingår i en långfilm. – Nej, vi har testfrågat många och bara fått positiva reaktioner. Alla är så besvikna över att locket lagts på så effektivt. Bland skådespelarna i filmen finns flera tyskar. Svenskar har inte velat ställa upp. Enligt Henning Witte har till exempel Stellan Skarsgård tackat nej till huvudrollen. Den amerikanske skådespelaren Donald Sutherland är den mest kände som är med. Han spelar en USA-tjänsteman som leder själva smugglingen av dom ryska vapnen. Filmen Baltic Storm ska visas på Cannes-festivalen och det är Disneys distributionsbolag Buena Vista som distribuerar filmen. Premiären blir i Berlin i höst säger Henning Witte. – Vi vill framför allt komma åt den nordamerikanska marknaden därför ska den också visas på festivalen i Toronto i september.
Erik Ridderstolpe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".