Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nyvunnen ekonomisk optimism i Argentina

Publicerat lördag 26 april 2003 kl 11.26
Sällan har ett presidentval i Argentina varit omgärdat av så mycket apati och misstro som det som hålls nu på söndag. Men samtidigt är de ekonomiska utsikterna ljusare än någon vågade drömma om för bara ett år sedan, och börsen i Buenos Aires ligger på sin högsta nivå på fem år.
För bara ett år sedan var demonstrationer dagliga företeelser i Buenos Aires. Ursinniga demonstranter som slamrade med grytlock och ropade slagord om ”Bort med varenda en”. Presidenter föll som käglor och ekonomin befann sig i fritt fall. Kaoset tycktes nära. Under nästan tio år hade den argentinska peson varit lika mycket värd som en dollar. Och föreställningen att Argentina äntligen tagit steget in i den utvecklade världen hade rotat sig hos befolkningen. Men det var en illusion. Även om krisens symtom hade märkts under flera år så blev det en chock när sanningens ögonblick infann sig. Det började med att bankerna frös inne alla sparmedel. Det fortsatte med att valutan devalverades och att staten inställde alla skuldbetalningar. Från att ha varit det positiva exemplet i Internationella valutafondens pr-kampanjer blev Argentina en paria med lägre ekonomisk trovärdighet än vilket afrikanskt land som helst. Arbetslösheten växte långt över 20 procent och fattigdomen spred sig. Barn dog av svält. Det var en chock som ännu inte har gått över. Och just därför har Argentina svårt att tro på att ekonomin har börjat vända uppåt. Banktillgodohavandena har släppts fria, valutan har stärkts, inflationen är under kontroll och, viktigast av allt, produktionen har ökat. Under mars ökade industriproduktionen med över 20 procent. Och internationella finansiella aktörer har på nytt börjat betrakta Argentina som en lovande marknad. En del talar om mirakel. Men det handlar förmodligen mer om pragmatism. Om att Argentina trots allt har en mer stabil ekonomisk grundstruktur än vad många trott. Och kanske även om att Argentina har en ovanligt stor erfarenhet av att trassla sig ur komplicerade, ekonomiska krissituationer. Ett annat skäl till marknadens nyvunna optimism är att de kandidater med störst chans att gå vidare till den andra omgången av presidentvalet, den förre presidenten Carlos Menem och den USA-utbildade ekonomen Ricardo Lopez Murphy, i högsta grad är marknadens män. Så långt man kan komma från den vision om en ny sorts politiker som rymdes i slagordet ”Bort med varenda en”.
Lars Palmgren, Santiago de Chile
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".