Asken i Sverige - en hotad trädart

En stor del av landets askträd kan dö ut inom bara ett par år. Orsaken är en nyupptäckt svampsjukdom som sprider sig snabbt i Sverige sedan början av 2000-talet.

Sjukdomen kommer att leda till stora konsekvenser för landets natur, säger Pia Barklund, skogspatolog som forskar om askskottsjukan vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

– Det är en stor förlust vi går emot här. Det kommer att dö mycket askar, det är vi övertygade om, säger Pia Barklund.

I en allé strax utanför Vallentuna norr om Stockholm står askträd som för bara några år sedan var friska och ståtliga, men idag är många på väg att dö. Pia Barklund skär i några av dem för att visa hur det ser ut.

De är hårt angripna av en nyupptäckt svampsjukdom, askskottsjukan, som sprider sig bland landets askträd i rekordfart.

– Det här en utveckling som är oerhört hastig och allvarlig för asken på ett sätt som jag inte har sett när det gäller något träd i Europa, säger Pia Barklund.

Forskarna tror att sjukdomen kommer från Östeuropa. Den upptäcktes i Sverige 2003 men då visste man inte vad den berodde på. Nu har det konstaterats att det alltså handlar om ett svampangrepp som sprids med sporer via luften.

Askskottsjukan angriper först unga skott på trädet, innerbarken på grenar dör, knoppar slutar slå ut och så sprids svampen vidare i grenverket. Till slut är det bara ett skelett kvar.

Både unga plantor och stora äldre träd dör. Någon bot verkar inte finnas och i och med att även almen sedan tidigare är drabbad av sjukdom så får vi nog vänja oss vid att det svenska landskapet kan bli fattigt på lövträd i framtiden, säger forskaren Pia Barklund.

– Redan idag har vi ganska få trädarter så det här är väldigt tråkigt, det är ingen tvekan om det. Dock kan man säga i det här sammanhanget att askarna har vi inte någon möjlighet att rädda som det är idag. Däremot har vi möjlighet att rädda almar i större utsträckning och det kanske man borde satsa kraftigare på än man gör idag, säger Pia Barklind.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista