Allt fler väljer att köpa miljöbil

Försäljningen av personbilar i Sverige minskade med 18 procent under juli jämfört med samma period förra året. Det finns flera förklaringar till att fler svenskar lät bli att köpa ny bil just i sommar.

Det menar Bertil Moldén, vd på branschorganisationen Bil Sweden.

– Bränslepriserna har slagit igenom väldigt starkt just i juli månad, räntorna har rört sig i juli månad, det har kommit varsel, börsen har satt sig. Jag tror att folk har stannat upp och sagt, oj, vi kanske ska vänta lite, säger Bertil Moldén.

Miljöbilsköparna vill däremot inte vänta. Försäljningen av miljöbilar fortsätter att öka. 37 procent fler miljöbilar såldes det i juli jämfört med förra året. Andelen dieselbilar fortsatte också att öka.

Men att försäljningen av nya personbilar minskar totalt sett var inget oväntat enligt Bil Sweden. Branschorganisationen skrev ned prognoserna för nybilsförsäljningen redan i våras med 10 000 bilar för hela 2008.

Nu tror man på 275 000 sålda bilar över året. Och skulle försäljningen ändå gå ned ytterligare så är det ändå långt ifrån dåliga siffror för bilbranschen menar Bertil Moldén.

– Någon kris är det inte, snarare ser man en förskjutning av bilköpen med allt ifrån Al Gore-filmen till FN:s klimatpanel, när folk behöver byta sin bil så kanske man tänker efter både en och två gånger, vad är det för bil jag behöver. Kan jag välja en lite mindre, kan jag välja alternativt bränsle, kan jag alternativ motor, hur är miljöpåverkan. Det har kommit in flera parametrar vid valet av bilköp, säger Bertil Moldén.

Kristina von Dolwitz
kristina.von_dolwitz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista