Bildt: ”Inget avtal med Karadzic”

Den förre bosnienserbiske ledaren Radovan Karadzic hävdar att USA hade lovat honom att lägga ner åtalet mot honom om krigsförbrytelser i samband med kriget i Jugoslavien på 1990-talet om han valde att frivilligt dra sig tillbaka. Uppgifter som tillbakavisas av bland andra Sveriges utrikesminister Carl Bildt, som på den tiden medlade i Bosnienkriget.

Tidigare har USA:s dåvarande sändebud Richard Holbrooke i Balkankrigen tillbakavisat uppgifterna, och Carl Bildt håller med.

– Det fanns aldrig någon sådan överenskommelse. Det har inte funnits några ansträngningar att lägga ner åtalet och både Holbrooke och jag var aktivt engagerade både före och efter detta i försöket att få ett Natoingripande för att arrestera honom. Det misslyckades, men det är en annan historia, säger Carl Bildt.

Igår, torsdag, läste åklagaren vid den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag upp de elva åtalspunkterna för folkmord och brott mot mänskligheten under Balkankrigen på 1990-talet.

Karadzic valde att inte kommentera åtalspunkterna, men han påstod att han frivilligt dragit sig tillbaka från ledarskapet för bosnienserberna för att USA skulle se till att åtalet mot honom lades ner.

Carl Bildt hade som hög representant världssamfundets uppdrag att ansvara för återuppbyggnaden av Bosnien efter kriget på 1990-talet. Han valde medvetet att inte ha med Radovan Karadzic att göra. Eftersom han ansåg att Karadzic inte var en person som det gick att lita på.

– Jag bedömde honom som en opålitlig person, närmast mytoman i det han sa och hur han uppträdde.

Att Karadzic inte greps redan på 1990-talet, säger Carl Bildt berodde på att USA inte ville riskera amerikanska soldaters liv. Efter misslyckandet med att gripa en krigsherre i Mogadishu Somalia några år tidigare, något som också skildras i filmen Black Hawk Down.

– Rädslan var att man skulle hamna besvärliga situationer och det gick tillbaka det misslyckande man hade upplevt 1993 i Mogadishu i Somalia då man hade gått in för att försöka arrestera en krigsherre och det ledde till ett förfärligt misslyckande, 18 döda soldater. Jag tror att Mogadishusyndromet rädda Karadzic under de åren, säger Carl Bildt.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista