Censuren inte helt hävd trots löften

Den Internationella olympiska kommittén hävdade på fredagsmorgonen att internetcensuren på OS-området ska hävas. Under fredagen har blockeringen av vissa internetsidor upphört, medan andra fortfarande filtreras bort.

På fredagen höll president Hu Jintao en sällsynt presskonferens

– Vi välkomnar världens alla medier att rapportera från Peking, och kommer att erbjuda bra arbetsförhållanden för journalister, så sa president Hu Jintao när han talade inför en utvald skara utländska journalister i Folkets stora hall på fredagen.

Trots det välkomnandet verkar löftet som den Internationella olympiska kommittén gett om fri tillgång till internet under Olympiska Spelen bara gå att uppfylla till hälften.

– Internet kommer att kunna användas precis som under tidigare OS, det sa den Internationella olympiska kommitténs vice ordförande Gunilla Lindberg på fredagen. Hon sa att efter ett möte med de kinesiska OS-arrangörerna i Peking på torsdagskvällen skulle man vara eniga om att släppa på internetcensuren på OS-området.

Men senast på torsdagen sa talesmannen för de kinesiska arrangörerna att man tänkte fortsätta att upprätthålla censuren. Han hänvisade till att hemsidor som anses kunna undergräva statsmakten anses olagliga i Kina, och att utländska journalister måste följa de kinesiska lagarna.

Bland annat förklarade han att hemsidor som handlar om den andliga rörelsen Falun Gong måste fortsätta att hållas stängda eftersom organisationen är stämplad som en farlig kult i Kina.

Under fredagen har blockeringen av Amnesty International och en rad utländska och Kinakritiska hemsidor hävts. Men fortfarande går det inte att söka information om den i Kina förbjudna andliga rörelsen Falun Gong eller på sidor som har anknytning till den tibetanska självständighetsrörelsen.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista