Storskalig cannabisodling i Sverige

Odling av drogen cannabis har blivit allt vanligare i Sverige. Det rör sig inte längre om personer som odlar för eget bruk i källare eller gardrober, istället är det organiserade ligor som odlar i industriell skala.

Det är ett helt nytt fenomen som kommit till Sverige de senaste åren berättar Steve Alm, narkotikaexpert vid Rikskriminalpolisen.

– Vad vi har uppmärksammat de senaste åren är ett klart trendbrott med mer avancerade och mer omfattande och mer välorganiserade odlingar som sker inomhus. Det kräver större investeringar i form av avancerad utrustning och mycket mera organiserat i den meningen att kriminaliteten och pengarna kring det här har ökat kraftigt.

För några veckor sedan slog polisen till mot åtta mer eller mindre industriella cannabisodlingar i mindre orter i nordöstra Skåne. I samhällen som Glimåkra, Farstorp och Lönsboda hade ligan köpt ödehus där de odlade drogen i stor skala och tolv personer sitter nu häktade misstänkta för narkotikabrott.

Det här är ett typexempel på hur de här ligorna agerar och liknande cannabisfabriker har upptäckts i både Norge och Danmark.

– Nästan uteslutande handlar det här om vietnameser som har kommit hit och som köper upp fastigheter och som organiserar de här odlingarna. Det är definitivt organiserad brottslighet på hög nivå och det handlar om mycket stora pengar. Därför är det naturligtvis intressant att försöka slå hål på de här organisationerna.

Fenomenet är alltså nytt i Sverige men har funnits i Europa ett tag, och svensk polis kan dra nytta av erfarenheter som gjorts i andra länder.

– Det viktiga är när det gäller den nya trenden är att man jobbar internationellt. Man lär sig av sina kollegor i andra länder hur man bekämpar det här. Europol har också uppmärksammat det här och publicerat en hel del rapporter och rekommendationer om hu man ska bekämpa fenomenet, säger Steve Alm

David Rasmusson, Malmö
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista