Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flyktingström till Tjeckien

Det har kommit många flyktingar till Tjeckien. De senaste tio dagarna har mer än femhundra tjetjener sökt asyl i Tjeckien. Chanserna att de ska få stanna i landet är så gott som helt uteslutna, rapporterar Sveriges Radios korrespondent.
Bara i går kom 70 tjetjener till Tjeckien och begärde asyl. De senaste tio dagarna har över 500 tjetjener kommit till tiomiljonerslandet Tjeckien. Den siffran under drygt en vecka är dubbelt så hög som det totala antalet asylsökande tjetjener under hela förra året. De flesta av flyktingarna kommer inte direkt från sin krigshärjade hembygd utan från Polen och har för för de tjeckiska myndigheterna uppgett missnöje med de polska flyktingslägren som en anledning till att de nu sökt sig till grannlandet Tjeckien. Någon standardsförbättring kan de dock inte räkna med. Det största tjeckiska flyktinglägret är dimensionerad för 600 personer men hyser 800 flyktingar, folk sover i såväl matsalar som kök. Det finns knappast några möjligheterna för tjetjenerna att få stanna i Tjeckien. Landet har nämligen kraftigt skärpt reglerna för flyktingar och invandrare vilket i fjol ledde till en minskning med femtio procent men trots den allmänna nedgången i antalet flyktingar fortsätter antalet flyktingar från Ryssland att öka och tvåtredjedelar uppger sig vara tjetjener. Den viktigaste anledningen varför de nyanlända tjetjenerna inte får stanna i Tjeckien är att de redan ansökt om uppehåll i Polen varför de kommer att sändas tillbaka dit. Redan på måndag ska tjeckiska och polska tjänstemän träffas för att gemensamt diskutera flyktingarnas framtid.
Kjell Albin Abrahamson, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".