Idrottsministern träffar kinesisk minister

På onsdag reser kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth till Peking för att representera den svenska regeringen på invigningscermonin.

Under sitt besök i Kina kommer hon också att träffa den kinesiske kulturministern Cai Wo och då kommer hon att ta upp frågan om mänskliga rättigheter säger hon.

– Mediefrågorna, yttrandefriheten, organisationsfriheten är sådana frågor som vi alltid tar upp i våra kontakter. Man ska komma ihåg att jag kommer dit också för att diskutera kulturfrågorna, det är det viktiga samtalet, men vi kommer naturligtvis också att ta upp de mänskliga rättigheterna, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

När de olympiska spelen invigs på fredag finns Lena Adelsohn Liljeroth tillsammans med över 90 000 andra åskådare på plats på läktaren i Peking.

Någon svensk bojkott har aldrig varit aktuell. Den svenska regeringens linje har hela tiden varit att det är bättre att vara på plats i Kina än att utebli. Under resan kommer Adelsohn Liljeroth alltså också att träffa sin kinesiske motsvarighet Cai Wu.

När statsminister Fredrik Reinfeldt tidigare i år var i Kina överlämnade han en lista med namn på fängslade regimkritiker, med krav på att de skulle släppas. Någon liknande lista är inte aktuell denna gång och kulturministern vill i dag inte gå närmare in på vad hon tänker säga.

– Det vill jag inte säga just nu men jag har haft diskussioner med företrädare för bland annat UD så vi diskuterar nu hur vi lämpligast ska formulera oss, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Senaste det kinesiska kulturdepartementet blev uppmärksammat i Sverige var när den isländska sångerskan Björk under en konsert i Shanghai i våras ropade ”Tibet, Tibet” från scenen.

Det kinesiska kulturdepartementet sa då att detta ”bröt mot kinesisk lag och sårade det kinesiska folkets känslor” och att ”Vi kommer ytterligare att skärpa kontrollen av utländska artister som uppträder i Kina för att förhindra att liknande saker händer i framtiden”.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista